„Еврейската улица – реконструкция“ (изложба)

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ е домакин на изложбата „Еврейската улица – реконструкция“. Официалното откриване е в сградата на Музея (пл. „Бански“ 1) на 9 март 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч.
Временната експозиция „Еврейската улица – реконструкция“ се организира по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с редица институции в страната. Тя разказва за живота на еврейската общност в България с помощта на артефакти, както и на дигитализирани материали.


В хронологично отношение изложбата разглежда периода след Освобождението на България (1878 г.). Онагледява ежедневието на евреите в българските градове чрез предмети от бита и религията. Събраното в изложбата се съхранява в редица културни институции из цялата страна – музеи, архиви, библиотеки.
Дигитализирани материали, разпределени в отделни категории и излъчвани на няколко екрана, допълват разказа. Застъпени са темите за появата на евреите по българските земи, синагогата като духовен център на общността, традициите, празниците и занаятите в еврейските семейства и др.
Изложбата „Еврейската улица – реконструкция“ е достъпна за посещения в сградата на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1), зала „Временни експозиции“, партер. Периодът на изложбата е 9 март – 19 април 2023 г.
Изложбата се осъществява с партньорството на: Държавната агенция „Архиви“, Регионалния исторически музей – София, Националния исторически музей, Регионалния исторически музей – Пазарджик, Регионалния исторически музей – Кюстендил, Регионалния исторически музей – Пловдив, Къщата музей „Димитър Пешев“ – Кюстендил, Историческия музей – Самоков, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, Националния археологически институт с музей – БАН.

Проектът се реализира с подкрепата на Министерството на културата.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *