Проф. Герджиков: Авторитетът на Богословския факултет се вижда не само у нас, а и в чужбина

„Още от самото си създаване Богословският факултет става център за религиозно и духовно образование. Днес, един век по-късно, може да се видят неговите успехи и постижения, авторитетът му се вижда не само тук, а и в чужбина“. Това заяви проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, по време на честванията на 100-годишнината от създаването на Богословския факултет като част от Софийския университет и провеждането на първия факултетен съвет, състоял се на 10 март 1923 г, предаде репортер на БГНЕС.

„Първите университети са се насочвали към основните науки, обхващащи човешко битие – теология, медицина и право. Един университет не би бил цялостен, ако няма Богословски факултет. Затова съм изключително щастлив, че Богословският факултет със своите преподаватели и студенти, с уникалните си библиотеки и параклис, заема своето изключително място в сърцето на нашия Алма матер“, заяви проф. Герджиков.

„Никога не е било лесно да се подготвят достойни религиозни учители, особено когато материалното взима надмощие над духовното, когато се размиват понятията за ценностна система. Сигурен съм обаче, че вие ще продължите да поддържате силата на духовността и вярата, на човешките ценности, че ще продължите да развивате богословската наука“, каза той. „Дори в годините, в които сме били разделени, когато в годините след Втората световна война Богословският факултет е изваден по идеологически причини от състава на Алма-Матер, дори те не са попречили на нашата близост и днес повече от сигурно е, че вашето място е именно в Софийския университет“, подчерта още ректорът на СУ. Анастас Герджиков бе награден и с орден „Св. Климент“ първа степен за своите заслуги.

„Целта днес е да си спомним и почетем онези ,които реализираха една мечта въпреки трудностите, както и да благодарим на всички, писали 100-годишната история на Богословския факултет“. Това заяви и доц. д-р Ивайло Найденов, деканът на Богословския факултет. „През следващите месеци предстои завършването на ремонта на сградата на факултета, както и обновлението на академичния параклис, за да може през ноември тази година спокойно да посрещнем деня, в който се чества паметта на Св. Климент Охридски, нашия патрон и небесен покровител“, заяви деканът на Богословския факултет.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати приветствие, което бе поднесено от Варненския митрополит Йоан. „Имам високата чест днес да изразя голямото уважение и почитания към Богословската общност, към Богословския факултет и респективно към тази годишнина, която свидетелства за изживения живот по Бога, в полза на Светата църква, в полза на скъпата ни родина, на милото ни отечество и в полза най-вече на онзи Божий народ, който търси упование на надежда, крепост и мъжество“, заяви Варненския митрополит Йоан.

Поздравителни послания отправиха и президентът Румен Радев, служебният министър- председател Гълъб Донев, както и бившият премиер и цар Симеон Сакскобургготски. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *