ТИЙН ЛАВИНИСТИКА НА БАНСКО ЗАЕДНО С BANSKO FWТQ 2023

Фрийрайд ските и сноуборда набират все по-голяма популярност. Заедно с прекрасното усещане, което носи свободното спускане по планинските склонове съществуват и определени рискове, като един от най-съществените е попадане в лавина. Организационния комитет на Bansko Freeride World Tour Qualifier и Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) организират в рамките на събитието през 2023 г. тематични събития, посветени на безопасността с фокус на риска от лавинни инциденти и насоченост към деца и младежи между 10 и 18 години. Чрез този проект Bansko Freeride помага по отношение на образованието на младите хора как да се отнасят с респект към планината и да упражняват спорта вземайки под внимание всички мерки за сигурност.

Целта на тези събития е да се работи за по-добра осведоменост и осъзнаване на проблема. Основата на събитията е програмата по инициативата на БАССЕС Лавинистика, която е специално разработена за младежи.

На 11.03.2023 г. от 20:00 ч. в хотел „Бяла лавина“ ще се проведе информационна лекция, на която са поканени млади скиори и сноубордисти и техните родители. На лекцията ще се разгледат основните проблеми, които водят до лавинни инциденти.

На 12.03.2023 г. в планински условия в ски курорт Банско ще се проведат паралелно две събития:

  • Теренни занятия за младежи и девойки с по-слабо познаване на темата за лавините. В рамките на деня ще се дадат отговори на въпросите: Къде падат лавини? Кога падат лавини?  Защо падат лавини?
    Заниманията са адаптирани за възрастта и под формата на игра, младежите научават основно елементи от лавинната безопасност. Работят по групи, запознават се отблизо с необходимата лавинна екипировка и в края на деня имат възможност да представят наученото на останалите участници, ползвайки “жокери”.  Активностите залагат на преживелищния елемент, като преминалите през обучението споделят, че е забавно и същевременно много полезно.
    За участие в тази група е необходимо базово ниво на каране на ски и сноуборд, което е достатъчно високо за самостоятелно спускане по ски пистите на ски курорт Банско. Не се изискват умения по извънпистово каране.
  • Теренни занятия за младежи и девойки с добри умения на каране на ски и сноуборд извън отъпкани писти и първоначален опит в тази област.
    Занятията са фокусирани към съвместно разглеждане и обсъждане на проблемите, теренните условия, оценката на моментната ситуация и избора на правилен маршрут за движение. Предвидено е и упражнение за работа с лавинна екипировка.
    За участие в тази група са необходими умения за уверено каране в необработен терен. Не се предвижда навлизане в рисковани терени. Необходимо е притежаване на личен комплект лавинна екипировка (лавинен уред, лавинна сонда, лавинна лопата) за деня.

На участниците в събитията ще бъде осигурена възможност за достигане на местността чрез използване на ски съоръженията в ски зона Банско. Групата от „по-напредналите“ ще използва ски съоръженията и карайки ски ще работи в терени в близост до ски писта „Платото“.

УЧАСТИЕТО Е САМО С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ. Всеки желаещ да участва следва да изпрати мейл на [email protected] с три имена и телефонен номер на участник и на родител, възраст на участника, както и в коя от двете групи желае да се включи. Всеки записан участник, ще получи мейл за потвърждение с декларация. Участници без попълнена декларация от родител, няма да бъдат допускани.

Максимален брой участници в група: 14

Цена: БЕЗПЛАТНО, финансира се по проект ЛАВИНИСТИКА на БАССЕС

За Лавинистика: Инициативата за обучения, които да обхващат деца и младежи, стартира през 2018 г. като лекционни курсове в училища в страната. От зимата на 2022 г. са подготвени и проведени специализирани теренни курсове, насочени към девойки и младежи с възраст между 10 и 18 години. Целта на курсовете е да запознае участниците с опасностите в зимните планински условия и възможните мерки, с които да ги избегнат. Опита показва, че в тази възрастова група младежите вече често имат достатъчно добри умения, за да опитват извънпистово каране на ски и сноуборд, но същевременно нямат познания за риска от лавини и не го осъзнават. В желанието си да намали вероятността от инциденти екипа на БАССЕС разработва и провежда различни образователни инициативи, като Лавинистика е специално насочена към младежите под 18 годишна възраст.

Сдружение „Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил“ (БАССЕС, www.befsa.com) е създадено през 1998 г. От над 20 години провежда Образователна програма за безопасно практикуване на зимни спортове в планински условия. В рамките на нея организира публично достъпни лекции на тема „Лавинна безопасност“, провежда практически курсове, изготвя различни образователни материали като книги, видео обучителни курсове (Лавинните серии на БАССЕС, safety.befsa.com), брошури и консултира различни правителствени и неправителствени организации по темите, свързани с лавини и безопасност в зимните планински условия. Към този момент БАССЕС има:

  • над 8000 посещения на лекциите по лавинна безопасност
  • над 1000 души, обучени на двудневни практически курсове
  • две издадени книги, свързани с лавинната безопасност („Лавини в България“ (2020) и „Лавинна безопасност – наръчник за скиори и сноубордисти“)
  • хиляди гледания на кратките видео филмчета в поредицата „Лавинни серии на БАССЕС“ на уеб адрес safety.befsa.com.