ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят обща законодателна програма, обвързана с избор на председател на НС

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подготвят обща законодателна програма за първата сесия на парламента, обвързана с избор на председател на Народното събрание. Това обявиха представители на двете политически формации на съвместен брифинг.

Сформирани са работни групи, които до вторник трябва да са готови с приоритетните законопроекти по предварително изготвен списък. Сред тях са законопроектите, свързани с ПВУ, влизането в Шенген и еврозоната, съдебната реформа в частта за КПКОНПИ, НПК и домашното насилие.

Започнат е разговор и за промени в конституцията, като и от двете формации подчертаха, че ефективната реформа на правосъдната система минава през конституционна реформа.

Законодателната програма, подготвена от двете формации, ще бъде предложена за обсъждане и на другите парламентарни групи в 49-ото НС. Някои от законопроектите ще бъдат внесени съвместно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на 49-ото Народно събрание – Росен Желязков, остава непроменена.

От двете формации бяха категорични, че към този момент не се водят преговори за правителство.

Десислава Атанасова от ГЕРБ, обаче, изрази надежда днешните разговори да бъдат първа стъпка в посока да бъде формирано мнозинство, което да излъчи стабилно правителство.

„Дали ще има правителство, с кой мандат ще бъде той, зависи от усилията на всички нас. ОТ ГЕРБ-СДС сме убедени, че единственият път да продължим евроатлантическото развитие, е да има мнозинство“, каза Атанасова.

„Опитваме се да използваме максимума от ситуацията. Не обсъждаме правителство и всякакви такива намеци са неоснователни“, каза Николай Денков от „Продължаваме промяната“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че използват работните групи като основа за това да заработи парламента – да бъде избран председател и да се излъчат правна и бюджетна комисии, както и комисия по конституционните въпроси.

Въпросът за избор на председател на 49-ото Народно събрание все още е на масата, уточни той.

„Дали тези стъпки са първи стъпки, зависи от това дали ще може да направим втори и трети стъпки, а това никой още не може да каже. Не може да се върнем към нормално парламентарно управление без да има излъчено правителство. Дали ще може да намерим сечение и с каква формула, не е предмет на днешната стъпка, която правим. Очевидно, че това е задача и цел, но не е нещо, което може да коментираме, бидейки отговорни за това, което се случва. Всеки от нас, в рамките на ангажиментите, които е поел пред избирателите, търси възможност за рестартиране на парламентарната република“, каза Иванов.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *