Камъкът на съдбата пристига в Лондон за коронацията на Чарлз III

Камъкът на съдбата напуска Единбургския дворец и поема към Лондон за церемонията по коронацията на Чарлз III.

Един от националните символи на Шотландия има изключителна история, датираща от векове наред, разказва BBC.

Скалният къс има внушително тегло от 150 кг, дължина 66 см, ширина 42 см и височина 27 см. Използван е за коронацията на шотландските крале в продължение на стотици години, преди да бъде взет от крал Едуард I и отнесен в Уестминстърското абатство през 1296 г. по време на Войните за независимост.

В продължение на 700 години присъства като традиционна част от коронационния трон на бъдещите крале и кралици.
На Коледа през 1950 г. обаче, четирима студенти от Глазгоу нахлуват в Уестминстърското абатство и го отнасят обратно в Шотландия. Инициатор е покойният вече Иън Хамилтън. В едно от редките си интервюта за BBC той обяснява:

„Камъкът на съдбата е икона на Шотландия. При едно от многото си нахлувания англичаните отнеха символа на нашата нация. Връщането му беше много символичен жест.“

На 11 април 1951 г. камъкът е върнат в Уестминстърското абатство и е поставен на мястото му в коронационния стол. Две години по-късно той заема по-значимо място от всякога, тъй като коронацията на кралица Елизабет II става първото подобно събитие, което се предава на живо по телевизията.

През юли 1996 г. кралицата, заедно с министър-председателя Джон Мейджър, се съгласяват камъкът да бъде върнат на Шотландия. Сега той е част от шотландските скъпоценности за коронация в залата с короната на Единбургския замък.

Прието е обаче да се връща в Уестминстърското абатство за всяка церемония по коронация, каквато предстои на 6 май за Чарлз III.

При подготовката за временното му изпращане в Лондон от Голямата зала на замъка се състоя тържествена процесия, водена от краля на оръжията лорд Лион – представител на монарха в Шотландия. Първият министър на Шотландия Хъмза Юсаф присъстваше в качеството си на пазител на Големия печат на Шотландия, съобщава  BBC.

Камъкът е пренесен в специален транспортьор, изработен от шотландски дъб от експерти по опазване на историческото наследство. Кати Ричмънд, ръководител на отдел „Колекции и приложна консервация“, заяви, че е голяма отговорност да се гарантира безопасното пътуване и връщане на такъв важен национален символ.

Камъкът ще се върне в Единбургския замък в седмиците след коронацията, а през 2024 г. ще се пренесе в Пърт където ще бъде част от експозиция в новия музей на града, допълва BBC.

Камъкът на съдбата е най-важният най-мистичен камък за Шотландия. Историята за произхода му е обвита в тайни и легенди.

Според една от тях, камъкът идва от Светата земя, където Яков го използва за възглавница, докато сънува пророческите си сънища и стълбата към небето.

Според хроника от 11 век, принцеса Скота – дъщеря на Рамзес Втори, е донесла Камъка на съдбата от Египет. После пътят му минава през Сицилия, Испания, попада и в Ирландия, където самият Свети Патрик го благославя и започва да се използва за коронацията на кралете на Изумрудения остров.

Друга легенда разказва, че именно гелите (древни келтски племена), произхождали от Скота и нейните наследници и така се явяват прадеди на днешните шотландци и ирландци, затова и Камъкът на съдбата е тяхно притежание.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *