Над 800 ученици на състезание по дебати и на предварителна матура за прием в УНСС

УНСС ще бъде домакин и партньор на най-мащабните български турнири по английска реч и дебати за средношколци, организирани от Фондация „BEST“. Те ще се състоят на 22 и 23 април, съответно от 9.00 до 20.00 часа в събота и от 9.00 до 15.00 часа в неделя.

Интересът към турнирите е голям, като за участие в тях са се записали 450 ученици.

Състезанията предлагат възможности на гимназистите да бъдат лидери, подпомагат развитието на критичното мислене и свободната реч на английски език.

Фондацията обслужва младежи от 8-12 клас с възможности за лидерство, практикуване на английски език, изграждане на взаимоотношения и умения за публично говорене чрез състезателни, забавни речи и дебатни изпълнения. Шест пъти през годината учениците пътуват из България с най-добрия отбор на своето училище за състезание.

Паралелно с турнирите на 23 април ще се проведе и предварителен изпит във формат на Държавен зрелостен изпит (матура) по български език и литература, като резултатите ще се зачитат за кандидатстване в нашия университет. Организирането и осъществяването на този кандидат-студентски изпит е в резултат на подписано споразумение между ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Галина Ушатова, ръководител на учебен център „РЕГАЛИЯ СКУЛ“ за подготовка на кандидат-студенти.

Интересът към изпита също е много голям, желание да участват в него са заявили 400 средношколци, както от учебен център „РЕГАЛИЯ СКУЛ“, така и записали се през страницата на университета. На тази предварителна матура в УНСС могат да се явяват и зрелостници от цялата страна, които не са посещавали курсовете на учебния център.

Тази нова форма на кандидатстудентски изпит в УНСС има за цел да подпомогне ориентирането на средношколците, като им даде възможност да проверят своите знания в реална конкурсна среда.

По време на предварителния изпит бъдещите кандидат-студенти ще имат възможност да тестват знанията си по изпитните въпроси, които са организирани в три модула. В тях са включени задачи с избираем отговор, с кратък свободен отговор, с разширен свободен отговор и задачи за създаване на текст.
Първата матура в такъв формат УНСС проведе на 8 април съвместно с школа „МАРЕ“ и на нея се явиха общо 144 ученици.