Отбелязваме 144 години от обявяването на София за столица на България

Честит празник на всички столичани!

На 3 април 2023 г. се навършват 144 години от обявяването на София за столица на България.

Историческото решение е взето от Учредителното събрание на Княжество България по предложение на проф. Марин Дринов. Датата 22.III/03.IV.1879 г. остава завинаги в историята на София. Учредителното събрание в Търново провъзгласява града за столица на Третата българска държава.

По данни от 1878 г., София има 11 694 жители, 2 училища, 7 църкви, 10 хана, 120 дюкяна, 62 механи, 19 фурни и 3 306 къщи, а общата й площ е 2,84 кв. км.

Днес София е лидер в икономиката на страна. Градът осигурява най-висок стандарт на живот и възможности за образование, работа и кариерно развитие. Столицата изпреварва останалите икономически центрове на страната. Брутният вътрешен продукт на София е над 51 млрд. лв. и представлява 42,8% от икономиката на страната.

По повод днешния празник Столична община организира от 3 до 14 април в Галерия на открито в парка пред НДК (алеята до кино „Кабана“) изложба „Скритата красота на София“. Тя показва кадри на 26 реставрирани сгради в София, съхранили в себе си историческите корени и културното наследство на града.

Снимките са на журналиста Митко Попов, който запечатва със своя фотообектив красотата на родния си град в проекта „Скритата красота на София“, стартиран през 2018 г. във фейсбук. Изложбата ни връща повече от век назад във времето и изгражда мост между миналото и бъдещето, учи колко важно е да съхраняваме традициите си.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *