Хампарцумян: Оскъпяването на кредитите се наблюдава много плавно

„Ако имотният пазар се спука, това означава криза“, обясни финансистът

Оскъпяването на кредитите се наблюдава много плавно. Няма да има рязък шок. Човек трябва да вземе такъв кредит, че да е поносим за него и в добри и в лоши дни. Трябва да има буфери – спестявания. Има и договори, базирани на лихвата по депозит – т.е. банките, преди да започнат да вдигат лихвите по кредити, трябва да вдигнат лихвите по депозит. Това заяви Левон Хампарцумян – банкер и финансист в предаването „Офанзива“ на NOVA NEWS. Повод за разговора е публикувания вчера от БНБ доклад за нивото на външния дълг.

„Инфлацията в България е малко по-висока отколкото в Европа, наличието на картели, фундаменталния проблем с грешните енергийни стратегии на Европа – там има проблем, който би трябвало да бъде решен“, обясни финансистът ръста на цените.

Помолен да даде съвет за инвестиране, той каза, че златото е инструмент за дългосрочна инвестиция. „Ако не ви се рискува, човек може да си изхарчи парите или да изчака лихвите да станат малко по-високи и да получи доход, запазвайки защитата до 100 000 евро“, обясни финансистът.

„Ако имотният пазар се спука, това означава криза. Един проект с добра локация вероятно няма да поевтинее“, допълни той.

Източник

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *