Владимир Путин: Преди СССР нямаше никаква Украйна

Руският президент Владимир Путин направи поредното провокативно изявление относно Украйна. По време на среща с председателя на Конституционния съд на Русия Валерий Зоркин той отбеляза, че преди СССР не е имало „никаква Украйна в историята на човечеството“, пише ТАСС.

Зоркин е подарил на руския президент карта, начертана във Франция през 17 век, на която няма отбелязана земя, наречена Украйна. „След Октомврийската революция започна образуването на квазидържавни образувания, а съветската власт създаде съветската Украйна, това е добре известно“, категоричен беше Владимир Путин.

От своя страна Зоркин отбелязва, че е донесъл картата „в името на истината“.

Малко са държавите в Европа, които запазват името си от своето създаване до днешни дни – България например е една от тях. От 9 до 13 век в Европа съществува държавата Киевска Рус със столица Киев, която обхваща по-голямата част от територията на днешна Украйна, Беларус, части от днешна Русия и Скандинавието. Тя е една от най-големите европейски държави през Средновековието.

През 12 век с името Украйна е било обозначавана част от Киевска Рус, чиито граници се менят непрекъснато в различните източници до 16 век.

През март руският президент Владимир Путин коментира, че голяма част от днешните международни проблеми са причинени от разпада на СССР и причината за това е, че световният ред след Втората световна война е бил създаден от страните, спечелили войната – САЩ и СССР. Западът е „промил мозъците“ на хората в постсъветското пространство и най-вече – в Украйна, смята още  руският президент.

Украйна обяви своята независимост през август 1991 година след референдум, признат от световната общност, включително и от Русия.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *