ЕС предупреди: Европа е изправена пред жилищна криза

Жилищните разходи в Европейския съюз предизвикват отчаяние, безпокойство и финансово бреме, като много млади хора не могат да напуснат дома си, показва доклад на агенция на съюза, цитиран от Анадолската агенция.

Наемателите на жилища на частния пазар са най-силно засегнати, но други видове жилищни договори също са повлияни, съобщава Eurofound, която помага в развиването на политики, свързани със социалната сфера, заетостта и работата.

Политически действия в унисон с Европейския стълб за социални права – пакет от документи, съдържащ 20 ключови принципа и права, целящи изграждането на по-справедлива Европа и използването на средства от Фонда за възстановяване и устойчивост,  може да помогнат за предотвратяване и разрешаване на тези проблеми, съобщи агенцията.

Разходите на наемателите растат, а тези на собствениците на жилища намаляват, сочи докладът. Наемателите на частния пазар са изправени пред несигурност, като почти половината обмислят да напуснат жилището си през идните три месеца заради проблеми с достъпността.

Според авторите на доклада проблеми като по-ниско качество на жилището при по-високи наемни или покупки цени, недобра енергийна ефективност и липса на пространство са по-често срещани при наематели, отколкото при собственици на жилища или наематели на социални жилища.

Жилищните проблеми не са характерни само за частните наематели. Собствениците на жилища с ипотечен кредит с плаваща лихва са изправени пред растящи лихви и разходи за живот, пишат още авторите на доклада и дават за пример Полша, където търсенето на подкрепа с ипотечен кредит расте.

Дори хората, които притежават жилището си, изпитват затруднения с жилищните разходи като комунални сметки – 24% от тях са изложени на опасност от бедност в някои страни.

Според доклада много граждани в 27-те страни членки на ЕС не могат да си позволят да поддържат подходяща температура в домовете си заради лоша или ограничена енергийна ефективност и растящ финансов натиск, като най-малко 15% от населението в редица страни е засегнато от този проблем.

Това се случва в момент, когато бездомничеството расте в Европа, както констатират европейски институции, правителства на страни членки на ЕС и представители на гражданското общество.

Авторите на доклада призовават държавните ръководители да разрешат жилищната криза по системен начин, като в същото време посочват затрудненията в осигуряването на жилища или помощ без повишаване на цените, особено за хора, които нямат право на помощи.

Повишаването на предлагането на качествени жилища може да помогне, но проблемът трябва да бъде разрешен на много фронтове, отбелязват авторите на доклада.

Достъпът до съвети за дълга и мерки за превенция може да помогнат за предотвратяване на финансов натиск и да смекчат задълбочаващата се жилищна криза в ЕС, считат още те.

За да се намали енергийната зависимост, инвестициите в енергийна ефективност трябва да бъдат насочени към наематели с ниски доходи и собственици на жилища, се казва в доклада и се допълва, че за разрешаване на жилищната ситуация в Европа е нужно жилищната помощ да бъде интегрирана със социални помощи и услуги, стабилни и независими жилища, осигурени за бездомните, и прилагане на Европейския стълб за социални права.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *