ЖИВЕЙТЕ БЕЗ ТРЕВОГИ ШУНМЬО МАСУНО

Авторът на световния бестселър „Изкуството да живеем просто“ се завръща с нова книга, пълна с ценни напътствия, гарантиращи един по-спокоен и осъзнат живот.

 

В  „Живейте без тревоги“ (превод: Васил Велчев, 200 стр., цена: 16 лв.) Шунмьо Масуно е събрал някои от най-полезните дзен практики в 48 лесни урока за справяне с тревогите и стреса. Читателите ще научат как да контролират ежедневните си безпокойства – както в работата, така и в личния си живот. Този достъпен и лесно приложим наръчник ще превърне дзен практиките и източната мъдрост в успешен начин за справяне с проблемите в живота ви, а вас – в по-спокойна и позитивна версия на себе си.

 

Има едно дзенго, което гласи: „Живейте в дъха“. Това буквално означава да живееш в мига, в който си поемаш дъх, възможно най-добросъвестно. Казано по друг начин, няма смисъл непрекъснато да анализираме миналото, което е мъртво и изчезнало, нито трябва да мислим за бъдещето, преди още да е дошло. Всичко, което има значение, е как живеем тук и сега. Освен това не бива да се фокусираме върху неща, върху които нямаме контрол. Хората казват: „Бог никога не ни дава повече, отколкото можем да понесем“. Когато нещата изглеждат мрачни и чувствате, че духът ви ще бъде сломен или че сте заседнали между камък и наковалня, спомнете си тази мисъл и ще бъдете в състояние да преодолеете трудностите. Това е онзи вид мислене, който може да промени вашата нагласа и да ви върне към настоящия момент.

 

Ето още няколко съвета:

Урок #1: не се сравнявайте с другите и 90% от маниите ви ще изчезнат;

Урок #10: спрете с бързането, спрете с преследването на цели на всяка цена;

Урок #11: тълкувайте нещата положително – вие сте този, който решава дали сте щастлив, или не;

Урок #14: спрете да приемате твърде много информация;

Урок #24: действайте, вместо да се тревожите – нещата определено ще се получат по-добре.

 

Шунмьо Масуно е главен свещеник в 450-годишен дзенбудистки храм в Япония, ландшафтен дизайнер на дзен градини, носител на многобройни награди за работата си и професор по дизайн на околната среда в едно от водещите училища по изкуства в Япония. Изнасял е лекции по цял свят, включително във Висшето училище по дизайн към Харвардския университет, в университетите „Корнел“ и „Браун“. През 2019 г. „Колибри“ издаде бестселъра „Изкуството да живеем просто“ – книга със 100 всекидневни упражнения за спокоен и радостен живот. „Живейте без тревоги“ отново залага на будистката максима, че стойността на живота не се измерва с продължителността му, а с начина, по който използваме времето, което ни е отредено. Защото именно несигурността в утрешния ден го прави още по-ценен!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *