От Елизабет II до Чарлз III: Kак се промени икономиката на Великобритания

Двуцифрена инфлация, предизвикана от регионална война. Дефицит на стоки от първа необходимост в магазините. Недостиг на работници.

В някои отношения в британската икономика по време на коронацията на Чарлз III тази седмица има отчетливо ехо от коронацията на майка му преди 70 години.

От друга страна Великобритания е съвсем различно място.

През 1953 г. отстъплението от империята е в ход, социалната държава е в начален стадий, членството в Европейската икономическа общност е на две десетилетия, пише Лари Елиът за The Guardian и посочва какви са разликите и приликите между Великобритания от 2023 г. и тази отпреди седем десетилетия.

1. Растеж и стандарт на живот
Елиът отбелязва контраста между днешната стагнираща икономика и оптимизма, съпътстващ бързото разрастване в началото на 50-те години на миналия век.

Новата елизабетинска епоха започва бурно, като през 1953 г. се наблюдава растеж от 5,4% – най-високият от 50-те години на миналия век.

Това важи не само за Великобритания – световната икономика е в ранните етапи на продължителен следвоенен бум, който ще продължи без прекъсване до началото на 70-те години.
Въпреки статичните реални доходи през последните години, Великобритания днес е много по-богата страна и икономика, доминирана в много по-голяма степен от сектора на услугите, отколкото през 1953 г., пише Лари Елиът. Производството е представлявало една трета от икономиката в сравнение с по-малко от 10% днес, докато жизненият стандарт е 4,5 пъти по-висок, отколкото преди седем десетилетия.

2. Качество на живот
Освен че са по-богати, хората живеят и по-дълго. Средната продължителност на живота по време на коронацията на Елизабет II е била малко над 69 години, но е нараснала стабилно през следващите десетилетия, достигайки връх от над 81 години в началото на 2010 г., като оттогава леко е намаляла.
Детската смъртност е спаднала от 29 на 1000 живородени до 3,7 на 1000.
В началото на 50-те години по-малко от половината домакинства във Великобритания са имали баня.
Качеството на въздуха се е подобрило, тъй като използването на въглища като източник на гориво е намаляло. Шест месеца преди коронацията през 1953 г. Лондон е обхванат от Големия смог, причинил смъртта на хиляди хора, припомня Елиът.
Политиката за разпределение на захарта, която ограничава количеството захар, което човек може да закупи или консумира за даден период, все още е в сила до септември 1953 г.
Само една трета от жените в трудоспособна възраст са имали работа в началото на 50-те години в сравнение с малко под 73% днес.
3. Строителство и имоти
През 1953 г. е било възможно да се купи къща за сумата на месечните разходи за обслужване на някои от ипотеките в днешно време, пише още Елиът.
Според Nationwide building Society средната цена на жилище в Обединеното кралство сега възлиза на малко над £260 000 – 130 пъти повече от средната цена на имота преди 70 години.
По-високите нива на заетост на собствениците са довели до по-малко концентриране на богатството, като делът, притежаван от най-горния 1%, спада от малко под 50% до малко над 20%.
Въпреки това шансовете младите хора да последват своите родители и баби и дядовци по жилищната стълба са засегнати от комбинация от високи цени и ограничено предлагане. През 1953 г. са завършени почти 327 000 нови жилища, от които повече от две трети са построени от местните власти. През 2020 г., последната година, за която има официални данни, завършените сгради са 170 000, от които само 2630 са построени от местните власти.
4. Технологии
През 1950 г. телевизорът е бил луксозно притежание, като само 350 000 британски домакинства са притежавали такъв. До края на десетилетието почти 75% от населението има телевизия.
За много хора коронацията през 1953 г. е първото им тв преживяване, въпреки че вероятно е трябвало да отидат до къщата на съседа, за да гледат черно-белите кадри на малък екран на единствения достъпен тогава телевизионен канал.
По-малко от 2 милиона домакинства са имали телевизор в началото на 1953 г., но коронацията предизвика силно търсене, проправяйки пътя за пускането на първия комерсиален канал две години по-късно.
За едно поколение, израснало със смартфони и стрийминг услуги, технологията от началото на 50-те години вероятно изглежда елементарна. Това е време, в което само 10% от домакинствата имат телефон, хората слушат музика по радиото или на грамофони. Няма персонални компютри и други електронни устройства.

5. Публични финанси и данъци
Данъците са били високи през 1953 г., но не толкова, колкото са днес. Според данни на Службата за бюджетна отговорност държавните приходи като дял от националния БВП достигат следвоенен връх от 43,3% в края на 1940 г., спадат до 38% до 1953-54 г. и са на път да станат под 34% в началото на 60-те години.
Постъпленията през 2023-24 г. се очаква да възлязат общо на 41,1% от БВП и леко да нараснат през следващите години. Националният дълг – натрупването на държавни заеми през годините – се е повишил рязко по време на Втората световна война и е достигнал връх от малко над 250% от БВП през 1946-47 г. До 1953-54 г. той е малко над 152% от БВП, все още значително по-висок от 103%, отбелязани за 2023-24 г.
Правителствените разходи за отбрана възлизат на 11% от БВП по време на Корейската война (конфликта между Северна Корея и Южна Корея между 1950 и 1953), докато разходите за здравеопазване са 3% от БВП. Днес тези цифри са обърнати: разходите за здравеопазване са 11% от БВП, разходите за отбрана са 2% от БВП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *