Премиера на филма „Нюрнберг“ и среща с Николай Лебедев в Руския дом

Премиера на филма „Нюрнберг“ (2023) и среща с неговия автор Николай Лебедев, руски режисьор и сценарист, президент на Гилдията на филмовите режисьори на Русия, лауреат на две държавни награди на Руската федерация, ще се състои на 15 май от 19 ч. в голямата зала на Руския дом в София (РКИЦ), ул. „Шипка“ 34.

„Нюрнберг“ е първият пълнометражен игрален филм в руското кино за Нюрнбергския процес (MWT), когато бившите лидери на Третия райх се явиха пред „съда на народите“, обвинени от международен военен трибунал в безпрецедентни военни престъпления, престъпления срещу човечеството, създаване на концентрационни лагери и лагери на смъртта, убийства на цивилни и геноцид.

Филмът „Нюрнберг“ е създаден с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Руската федерация, включително със съдействието на правителството на Калининградска област и Руското историческо общество, с участието на фондация „Александър Печерски“. Сценарият е базиран на романа „На веки вечные“ на юриста и историк Александър Звягинцев, посветил повече от 40 години на изучаване на Нюрнбергския процес. Сценаристи са Николай Лебедев и Александър Звягинцев, режисьор – Николай Лебедев.

Във филма участва ярка международна плеяда от актьори от Русия, САЩ, Великобритания, Германия, Чехия, Франция, Белгия, Австрия, Дания и други страни. Главните роли изпълняват Евгений Миронов, Сергей Безруков, Любов Аксьонова, Сергей Кемпо, Волфганг Черни, Алексей Бардуков, Игор Петренко.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *