Само 2 вериги обявяват цени в правителствения сайт

Към момента само две търговски вериги подават данни за сайта на служебния кабинет за цените на храните, но въпреки това министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов е много доволен от резултатите, съобщи news.bg. 

Според него интересът е висок, а и самият сайт бил много добър регулаторен инструмент.  „Идеята никога не била, че можем да решим проблемите за една седмица, но през сайта се виждат много тенденции, които са положителни“, посочи Стоянов.

Той все пак изрази учудване, че толкова малко вериги са се включили, тъй като при предварителните разговори почти всички били заявили интерес да участват.

Сайтът с цените на основни храни, представян от служебния кабинет като „мощно“ оръжие срещу поскъпването, е факт, но ползата от него е доста спорна. В платформата няма цени, подадени от търговците, а усреднени стойности, по които трудно може да се ориентираш.

Междувременно служебният кабинет публикува за обществено обсъждане в платформата strategy.bg проекта за ограничение на цените на стоките, който властта обясни, че ще трябва Народното събрание да приеме.

Предвижда се основните храни да се продават с максимум 10% надценка. Точният списък със стоките ще се определя от министъра на икономиката. Законът ще важи 6 месеца след приемането му, очаква се обхванe храни като ориз, брашно, хляб, свинско и пилешко месо, кайма, прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, яйца, масло, олио, захар, боб и храна за кърмачета.

Храните са от малката потребителска кошница, а надценка от 10% за тях ще слагат търговците с годишен оборот от над 30 млн. лв. през предходната календарна година. Те ще определят минимум по един продукт от всеки вид храна, който да е с една от най-ниските непромоционални цени. Този продукт ще е с таван на надценката от 10%, като тя се прилага преди начисляване на ДДС.

За спазването на закона ще следи КЗП. Ако търговците нямат определени продукти с минимална надценка, ще бъдат глобявани с до 2% от оборота за миналата година. Глоба в размер от 5000 лв. до 50 000 лв., съответно имуществена санкция в размер от 10 000 лв. до 100 000 лв., е наказанието при липса на наличност на тези продукти.


Пилешкото, ориза, зелето и чушките поскъпнаха

Пилешкото месо и оризът са поскъпнали на едро през миналата седмица съобветно с 2% и 3%. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Така в края на миналата седмица средната цена на пилешкото е било 6,20 лв. за кг, а на ориза – 3,05 лв. за кг.

При зелето има поскъпване със 7,1% и то се е купувало по 1,35 лв. за кг. Вносните ябълките също поскъпват – със 7,6 на сто и са се продавали по 1,83 лв. за кг. Черешите все още не са отчетени в седмичните бюлетини на ДКСБТ, но вече има по пазари вносни за по 50 лв. на кг.

Червените чушки са поскъпнали с 5,6% до 4,35 лв. за кг. Оранжерийните домати са поевтинели със 7 на сто и са се продавали средно по 3,83 лв. за кг. Цената на оранжерийните краставици се е понижила с 13,5% и те се са купували по 2,95 лв. за кг. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *