„Ще довърша мандата си“: Гешев скъса оставката си и обяви война на Борисов

Няколко дни, след като шестима прокурори от Висшия съдебен съвет поискаха отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, той даде да се разбере, че не само няма да реши сам да напусне поста, но и обяви война на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на заместника си Борислав Сарафов, чиято оставка поиска.И двамата за Гешев вече са „лицето Бойко Методиев Борисов“ и „лицето Борислав Боби Сарафов“. За Гешев, Борисов стои зад опита за неговото отстраняване, а Сарафов е „предател на българския народ“. В Народното събрание пък е „целият политически боклук, който трябва да бъде изметен“, а „политическата мафия, олигарсите и всички, които искат да крадат, са се обединили“.

 

Пред журналисти в съдебната палата в София в понеделник, Гешев показа лист, подписан от него, в който той уведомява Висшия съдебен съвет, че напуска поста и моли да бъде назначен във Върховната административна прокуратура.

 

След като го показа, той го скъса демонстративно и го хвърли на земята.

Последва изложение, продължило близо час, което премина през хронологията, според Гешев на замисъла за неговото отстраняване. В него той включи и взривът до колата му, обвини Борисов, намекна, че е бил и заплашван да подаде оставка, че има подкрепата на магистрати, с които се е чул и които са обвинили Сарафов в опит за преврат. Гешев дори спомена, че е получил информация, че е имало указание за прекратяване на случая „Барселонагейт“.

В края на изявлението, Гешев обяви, че ще довърши мандата си, който би трябвало да приключи през 2026 година и не даде възможност за журналистически въпроси.

 

Главният прокурор говори в присъствието на тримата си заместници Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Даниела Машева. Там беше и административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова и говорителят Сийка Милева.

 

Оттук нататък Висшият съдебен съвет трябва да разгледа предложението на шестимата членове на прокурорската колегия за отстраняването на Гешев. Това е ще е третата подобна процедура пред този състав на съвета. Необходими са гласовете на поне 17 души от 23-ма членове, а след това ВСС трябва да предложи на президента Румен Радев да подпише указ за освобождаването на Гешев. Процедурата ще започне от момента, в който Гешев получи искането за отстранявато си. Засега няма информация това да се е случило.

Едно завоалирано предложение, Бойко Борисов и една жена, приятелка политик

 

„В четвъртък Габриел (бел.ред. кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел) каза, че първата работа е да поиска оставката на главния прокурор. Няма да коментирам това доколко нарушава разделението на властите и независимата съдебна система. Звъннах на политик, жена политик, когото познавам и смятах, че ми е приятел. И тя каза: Разбери ме. Бях до нея. От нея го чух за първи път“, коментира Гешев.

Снимката е от 11-ти май, когато кандидат премиерът Мария Габриел обяви, че ще иска оставката на главния прокурор

При обявяването на приоритети на проекто кабинета на ГЕРБ, Габриел беше в парламента с председателя на парламентарната група на партията на Бойко Борисов – Десислава Атанасова. „Стана ми ясно, че това са го знаели тесен кръг от хора. Лицето Бойко Борисов и може би 1-2-ма или 5 други. Тук ме изненадва позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна такава“, каза още Гешев.

„Не съм в позиция да предлагам посланически постове, които се одобряват и подписват от президента Радев. На никой прокурор не съм се обадил, никакви листчета не съм изпращал на Иван Гешев“, така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира днес пред журналисти обвиненията от главния прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че след чутото на брифинга е още повече убеден, че ‘законите, които да реформират съдебната системата трябва да се приемат максимално бързо“. Повече от изявлението на Борисов – тук.

 

"Ще довърша мандата си": Гешев скъса оставката си и обяви война на Борисов

© Георги Кожухаров

 

Отказът на Гешев да подаде оставка означава, че Висшият съдебен съвет ще трябва да се занимава с предложението на шестима членове на прокурорската колегия за неговото отстраняване заради уронване престижа на съдебната власт.

„Ще довърша мандата си, ще искам оставката на Сарафов“

Главният прокурор не отговори на нито един журналистически въпрос и обяви, че е призовал заместника му Борислав Сарафов да си подаде оставката заради предателство към българския народ. И че ако не го направи, ще внесе утре искане за неговото освобождаване. По-късно през деня Борислав Сарафов даде пресконференция, на която заяви, че няма да подаде оставка и обяви, че се страхува за живота си. Какво още заяви зам.-главният прокурор четете тук.

В своето изложение Гешев, който отново говори за това как прокуратурата се е справила с битовата престъпност, тероризма, зловредното руско влияние по делата за шпионаж, предупреди, че има подкрепата на много магистрати и прокурори.

По думите му всичко е започнало преди месец със завоалирано предложение от страна на близки до Бойко Борисов хора, преминало е през взрива до колата му, който по думите му е било опит за убийство и се е стигнало до искането на шестимата прокурори от съдебния съвет за неговото отстраняване.

„Вчера (бел. ред. – неделя) бях поканен да си подам оставката до 10 ч. Ако не го направя, някой щял натисне копчето за някакви видеоклипове, бях призован да проявя разбиране. Имаше и лирични отклонения, че ако съм сам на скалата, а там духа вятър… Не ме е страх. Колкото и да е звучи като клише. Страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж“, заяви Гешев и цитира съдия Джовани Фалконе.

„Политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен внимателно да я ръководи в интерес на собствените си користни интереси. А сега не го прави така, не се прави морално. Всичко започна преди месеци, тогава получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел или Турция или да имам кариера може би в неговата партия. Не го взех насериозно“, заяви Гешев, който след като скъса оставката си, започна да изрежда нещата, с които се гордее от мандата си. 

 

Снимка на деня: Иван Гешев къса листа с оставката си >

 

Гешев обяви, че взривът до колата му на 1 май, е атентат и целенасочен опит да бъде убит. „Бях в шок, трябваше ми време. Това беше опит да бъда убит. Истината за това ще излезе наяве, експертизите ще го докажат. В разследването ще се включат международни експерти“, заяви още главният прокурор.

„Сутринта в понеделник мой приятел, близък до ГЕРБ, от провинцията ми каза, че лицето Бойко Методиев Борисов се е обадил и питал къде е семейството ми, то беше в една приятелска държава, при една приятелска прокуратура. Посъветвал ме е да спра да говоря. Помислих, че нещо му става на този човек. После видях изявление на моя заместник лицето Борислав Боби Сарафов, който ми се извини, но каза, че нищо друго не е можел да направи“, каза още Гешев.

„Преразказвам много разговори, които проведох с политици, членове на ВСС и магистрати. Проведох ги от САЩ и от къщата си“, продължи Гешев и разказа как е говорил с хора, от които е разбрал, че искането за отстраняването му е било само с цел да си подаде оставката. 

Гешев цитира съобщение, което е получил от административен ръководител, който е казал, че съжалява. Главният прокурор му се е обадил да го пита за какво съжалява. Магистратът обяснил, че е бил принуден от Борислав Сарафов да пусне становище. Става въпрос за позицията на Софийската апелативна прокуратура, които в петък застанаха зад Сарафов, че прокуратурата е навлязла в политически терен и призоваха да се реформира.

По думите на Гешев той е получил подкрепа от административни ръководители от няколко апелативни района, като цитира Варна и Велико Търново, които са обявили, че няма да участват в опитите за преврат на Борислав Сарафов.

По думите му шестимата души, поискали неговото отстраняване, са: „някои са мотивирани – всеки има слабости. Други са уплашени, трети са подведени. Но аз се надявам, че във ВСС има достойни хора“, коментира Гешев.

„За мен е единствено важно да работя за българските граждани. Ще довърша мандата си, независимо от всичко това, което описах. Получих съобщение от един мой колега, прокурор. Здравей Иван, ние сме съученици. Той ми написа, че е получил инструкции да прекратя делото „Барселонагейт“ до петък. Интересен факт“, заяви Гешев. От думите му се разбра, че инструкцията е дошла също от Сарафов.

Повече за казуса „Барселонагейт“ – тук

Според него е време да бъде изметен този „политически боклук“ и повтори, че ще завърши мандата си в името на сигурността на българските граждани. „Имам подкрепата на колегите, вярвайте ми. Прокуратурата е единна, е, винаги има едно плъхче и няколко мишки. На този натиск, на който е подложена прокуратурата, даже им отне време да изпълзят“, заяви Гешев.

Той приключи изявлението си с: „Бог с нами и да живее майка България!“

ВСС ще трябва да се занимава с отстраняването на Гешев

На 12 май шестима членове на прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) поискаха неговото отстраняване заради тежко нарушение на служебните задължения. Ден по-рано кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел обяви, че ако заеме поста, ще поиска правосъдният министър в кабинета й да поиска освобождаването на Гешев. Същия ден ДПС подкрепи намерението й.

В мотивираното искане, подписано от Георги Кузманов, Иван Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова .до пленума на ВСС, подкрепящите до скоро Гешев са обосновали искането за отстраняването му със събития, последвали взрива до автомобил от кортежа на главния прокурор на 1 май.

Шестимата членове на прокурорската колегия припомнят изявлението на заместника на Гешев и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който каза, че по време на огледа Ясен Тодоров е завел израелски експерт на мястото на инцидента по инструкции на главния прокурор. Техните мотиви са свързани с посещението на въпросния израелски експерт на мястото на инцидента по разпореждане на Гешев.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *