Как се промени британският пазар на труда след Брекзит

В редица сектори на британската икономика, които преди са били зависими от европейски граждани, понастоящем има повече работници от страни извън ЕС, което показва ефекта от Брекзит и въздействието на международните събития върху имиграционните модели.

Анализ на The Guardian показва, че през 2022 г. броят на работниците от държави извън ЕС за първи път е надминал броя на техните колеги от ЕС – средно 2,7 млн. срещу 2,5 млн. души.

Той също така разкрива, че различни сектори, които някога са разчитали на работници от ЕС – като например хотелиерство и ресторантьорство, административни услуги и търговия на едро, търговия на дребно и ремонт на превозни средства, са се преориентирали към работници от държави извън ЕС и британци.

Други сектори като селското стопанство, горското стопанство и рибарството все още зависят от работници от ЕС, но и в тях се наблюдават промени. Около един от всеки седем души, заети в сектора през миналото лято, е бил гражданин на ЕС, което е значителен спад в сравнение с 23% преди пандемията. Делът на работниците от държави извън ЕС се е увеличил до 6% в сравнение с 2% през 2019 г. и 1% преди референдума за Брекзит.

Директорът на Обсерваторията по миграция към Оксфордския университет Мадлин Сумпън заявява пред изданието, че Брекзит е допринесъл за промяната с решения като системата за работни визи за работници и либерализирането на правилата за работа след обучение за чуждестранни студенти, но „определено не е единственото нещо, което е повлияло“.

Преди 2020 г. 2/3 от чуждестранните работници в секторите на хотелиерството и административните услуги са били граждани на ЕС, както и половината от тези в търговията на едро, търговията на дребно, ремонта на превозни средства и минния сектор. Сега те съставляват по-малко от половината от работниците, родени извън Обединеното кралство, според данни на HMRC.

В сектора на недвижимите имоти и научния сектор съставът на международната работна сила преди 2020 г. е бил близък до 50%. Сега работниците от страни извън ЕС съставляват 55% от общия брой, като от началото на 2021 г. се наблюдава рязко увеличение.В преработващата промишленост и в сектора на изкуствата и развлеченията все още работят повече граждани на ЕС, отколкото граждани на държави извън блока, но броят на последните се е увеличил, за сметка на европейците.

Между 2019 г. и 2022 г. броят на гражданите на държави извън ЕС, заети в преработващата промишленост, е нараснал с 23% в сравнение с намаление с 5% сред персонала от ЕС. В сферата на изкуствата и развлеченията увеличението е с 13% при 12% спад в броя на работещите в ЕС.

Анализът показва, че броят на работниците от държави извън ЕС се увеличава постоянно от 2014 г., първата година, за която има данни, насам, но от началото на 2021 г. се ускорява и достига почти 3 млн. души до декември 2022 г., което представлява 40% ръст за две години, изчислява The Guardian.

Броят на работниците от ЕС остава стабилен през същия период, като между декември 2020 г. и декември 2022 г. увеличението е само 1 %, което съвпада с края на свободата на движение в края на 2020 г.

Прогнозите отпреди Брекзит предполагат, че отраслите, които преди това са разчитали в голяма степен на работници от ЕС, „ще се борят да наемат работници мигранти, тъй като повечето от работните места не се смятат за достатъчно квалифицирани, за да отговарят на изискванията на имиграционната система“.

„Реалността обаче е съвсем различна. Всички основни отрасли са увеличили наемането на работници от страни извън ЕС, често рязко“, обяснява анализатор пред изданието. „Това се дължи главно на факта, че все повече граждани на държави извън ЕС са пристигнали в Обединеното кралство по нетрудови маршрути, които им позволяват да работят на всякакви позиции“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *