Срещу само 100 долара всеки може да има част от триптих на Франсис Бейкън

Инвеститорите с вкус към изкуството ще могат да купят частица от триптих на Франсис Бейкън, когато произведенията бъдат продадени чрез първично публично предлагане (IPO) през юли, съобщава Bloomberg.

„Three Studies for a Portrait of George Dyer“ – композиция от известния британски артист, завършена през 1963 г., ще бъде предложена на инвеститорите при оценка от около 55 млн. долара и номинална стойност на евровия еквивалент на 100 долара за акция, посочват от Artex MTF AG. Базираната в Лихтенщайн платформа, която иска да се наложи като борса за търговия на произведения на изкуството, обяви, че търговията с акции на триптиха ще започне от 21 юли.

Artex се присъединява към бизнеса с дялова собственост, който иска да направи инвестирането в предмети с висока стойност по-достъпно, разделяйки активи от диаманти до ретро автомобили и картини, които иначе биха били достъпни само за свръхбогатите, на дялове, които всеки би могъл да придобие. От компанията посочват, че тя оперира като борса за търговия, като банките предлагат картината на свои клиенти, както и като вторичен пазар при цени в реално време и брокери, готови да купуват и продават.

Убежище от инфлацията

Инвеститорите са в търсене на активи, които биха могли да послужат като средство за съхранение на стойност, коментира главният изпълнителен директор Ясир Бенжелюн-Туими, съосновател заедно с принц Венцеслас от Лихтенщайн.

„Що се отнася до времето, сме късметлии, тъй като не може да си представим по-добър момент от този“, коментира още той. „Хората ще търсят алтернатива на облигациите и ценните книга, особено по време на период на инфлация“, допълни Бенжелюн-Туими.

Но дори и така предлагането се случва във време, когато цените на аукционите на произведения на изкуството вече не растат заради притесненията за рецесия.

Един от рисковете за Artex е това, че дори и с маркет мейкъри ликвидността може да е малка, което означава, че купуването и продаването, без да се придвижи рязко цената, може да се окаже трудно. За разлика от акциите на компаниите, които обикновено публикуват тримесечни отчети, може да се окаже, че няма голям новинарски поток, който да накара инвеститорите да променят възгледа си за стойността на актива и така да се генерира възможност за търговия.

Триптихът, който се предлага за продажба, е част от серия с пет триптиха с портрети на Джордж Дайър, създадени от Бейкън между 1963 г. и 1969 г. Продаден е на аукцион през 2017 г. за близо 52 млн. долара. Дайър, с „привидно силен, но крехък характер“, е имал страстна, но изтерзана връзка с Бейкън, посочват от Artex.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *