Строители едностранно прекратяват договори за жилища на зелено

Строителни компании прекратяват едностранно договори за покупката на жилища на зелено, ако клиентът откаже да подпише анекс с актуализирана нагоре цена. Тази практика е зачестила като нарушението в случая е това, че в договора няма инфлационна клауза. От „Асоциацията за защита на потребителите“ са сезирани за много такива случаи.

Собствениците на имоти са сключили договорите на зелено още преди войната в Украйна и голямата инфлация, а сега строителите иска индексация на договорената в тях цена, именно заради повишени разходи за енергия, горива и строителни материали вследствие на тази война.

От „Асоциацията за защита на потребителите“ дават пример с изграждането на жилищен комплекс „1 хоум“ в София от компанията „Грийнлайф пропърти“. „Ако откажеш анекс на договора, в който е актуализирана цената на имота нагоре, от фирмата директно прекратяват договора едностранно и информират, че ще върнат парите. Това е неравноправно действие при положение, че липсва подобна клауза в споразумението, която да е свързана с инфлационни процеси. Клиентът или потребителят е ощетен, тъй като реално се явява първоначален кредитор на строителната компания“, коментира Пейо Майорски, председател на АЗП.

От АЗП настояват Комисията за защита на потребителите да се заеме с тези случаи, защото са нарушени правата на гражданите. Тази комисия трябва да упражнява контрол по тези договори.

Обичайно става въпрос са хора без търговски опит, а договорите на „зелено“ са едни от най-сложните. Много често строителите или брокерите на недвижими имоти залагат клаузи, които понякога не влизат в действие, но в извънредна ситуация като тази с пандемията, войната или инфлацията, показаха слабостите в тези споразумения.

„Затова е необходимо потребителите да бъдат защитени при покупката на ново жилище на много ранен етап“, смята Майорски.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *