Гергин Ангелов: „Пикълболът навлиза стремглаво в Община Елин Пелин, благодарение на партньорството ни с кмета“

Гергин Ангелов е председател и основател на Българска Федерация Пикълбол и на Бадминтон клуб Ракет Спийд. Той изцяло е отдаден на каузата за популяризиране на двата спорта и не се спира пред нищо в стремежа да докаже колко полезен е спортът за развитието на децата. Страстта му е да помага на всички и това е оценено и от хората в неравностойно положение, понеже за първи път им се обръща по-сериозно внимание и вместо да стоят скрити в къщи, те имат реалната възможност не само да се приобщят, а и да спортуват. Идеите му са изцяло подкрепени от кмета на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов, който неколкократно е доказал, че е важно за него съгражданите му да са щастливи и се грижи всячески за тях. По този начин се ражда и идеята за Кампания „Пикълбол за всеки – Лято 2023“, чрез която населението на Община Елин Пелин ще има възможността да се докосне до най-популярния спорт в Америка.

 

Гергин Ангелов

– Разкажете ни малко повече за кампанията „Пикълбол за всеки – Лято 2023“?

– Това е една кампания на Община Елин Пелин и на българската федерация по пикълбол, на която аз съм основател и председател. Тази кампания е под патронажа на г-н Ивайло Симеонов. Тя се казва „Пикълбол за всеки – Лято 2023“, като има за цел да представи пикълбола в дванайсет населени места в Община Елин Пелин. Нейната инициатива е за превенция на стреса, затлъстяването, социалната изолация сред жителите на Общината. Главният контингент от хора, на които ще бъде представена кампанията са хора от 12 населени места на Община Елин Пелин. За целта ще бъде монтирана мрежа във всяко едно населено място и ще бъдат разчертани игрища за пикълбол. Спортът ще се демонстрира от моят екип от треньори и ще запознаем хората с основните технически елементи на този спорт, така че те да могат да го практикуват и след приключване на кампанията и проекта. Демонстрациите по пикълбол са отворени за всички жители на Община Елин Пелин и стартират по график от края на месец юни, като ще продължат до края на проекта.

Кметът на Община Елин Пелин – Ивайло Симеонов подкрепя спора. Благодарение на спортове като пикълбол в бъдеще много хора биха се ангажирали, защото това е спорт, който е достъпен за всички. Тази кампания ще бъде насочена предимно към възрастните хора в Общината. Моята федерация по пикълбол и Община елин Пелин тепърва предстои да развиваме партньорството ни като започнем да отваряме пикълбол игрища. Там виждаме голяма реализация, защото хората по-бързо ще разберат за този спорт, по единни са и с повече свободно време. Предстои да правим много демонстрации и да си сътрудничим тясно с Община Елин Пелин.

– Пикълболът има сериозни предпоставки да стане любим спорт както е тениса. Възможно ли е наистина това?

– Пикълболът е вторият по популярност ракетен спорт в Щатите. Толкова бързо и рязко върви развитието му, че може би като масов спорт е номер едно там. Има всички предпоставки, особено както навлиза стремглаво и в Европа. Вече има големи международни турнири, в които участват състезатели от цял свят. Те трупат световна ранглиста. Пикълболът в момента се води най-бързо развиващият се спорт в света и има голям шанс да стане и олимпийски спорт. Предвижда се да бъде представен на Олимпиадата през 2028 година. Ако това се случи, нещата коренно ще се променят в съвсем друга насока, защото тогава пикълбола ще бъде олимпийски спорт. Аз лично виждам голямо бъдеще в пикълбола. Наскоро беше поставен и рекорд в Испания – 24 часа игра на пикълбол, което само по себе си показва, че това е интересен спорт.

– Вие се занимавате и с бадминтон, пречат или си помагат двата спорта?

– Аз съм председател и основател на един от най-големите бадминтон клубове в страната Бадминтон клуб „Ракет Спийд“. Моят клуб е разположен на територията на три общини, като основната база е в Община Елин Пелин. Мисията ми е да популяризирам и двата спорта и вярвам, че ще успея, защото те са много близки. На пръв поглед изглеждат различни, но не е така. Например бадминтонът може да се играе само в зала и то с определена височина. Пикълболът обаче може да се играе на всякъде. Бадминтонът се играе с перо, а пикълбола с топче. Въпреки това и двата спорта се играят на едно и също игрище, с еднакви размери. Когато правя демонстрации на бадминтона, сменям само ракетите и перото с топче, свалям мрежата и започвам да играя пикълбол. Двата спорта спокойно могат да се играят едновременно.

– Имате професионален топ състезател от гр. Елин Пелин, който представи България на Европейските игри по бадминтон и завърши на девето място е Европа?

– Димитър Янакиев е на 25 години от гр. Елин Пелин и е професионален топ състезател по бадминтон. Той е първа ракета на България при мъжете, национален състезател и на девето място в Европа. Той е топ 200 в световната ранг листа и с големи шансове за класиране и квота за олимпийските игри през 2024 г. в Париж. Това е върхът на кариерата на всеки един професионален състезател. Димитър Янакиев е с реални шансове да се реализира на световно ниво. На Европейските игри по бадминтон за 2023 г., които се проведоха в Полша от 26.06 до 02.07 участваха 160 състезатели от цяла Европа, които се бориха не само за медали, но и за титлата от Европейското първенство по бадминтон и за важни квалификационни точки за Олимпийските игри,които ще се проведат в Париж през 2024 г. Нашият топ състезател Димитър Янакиев представи България в дисциплината мъже единично и записа феноменални победи срещу елитни състезатели от континента, които са в топ 100 на световната ранглиста. Димитър Янакиев направи исторически успех за нашия клуб,за него като състезател и за спорта в Община Елин Пелин, като се класира за Осминафиналите и завърши на девето място в цяла Европа! Аз съм много щастлив от постиженията му и се гордея изключително много с него, защото той дава страхотен пример на другите ми спортисти в клуба. Всеки знае вече кой е Димитър Янакиев. Тук е моментът да благодаря и на кмета на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов за подкрепата!

– Смятате ли, че общините могат да бъдат полезни на спорта и как?

– Определено могат да бъдат много полезни. Преди около една година поставих основите на бадминтона в община Елин Пелин и много деца се запалиха по този спорт и станаха част от клуба. С кмета на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов открихме и спортна зала по бадминтон в с. Равно поле. Тя се стопанисва изцяло от нашият клуб „Ракет Спийд“ и е единствено и само за бадминтон. По този начин искаме да превърнем този спорт като традиция в Община Елин Пелин, понеже вече имаме над 50 деца, от община Елин Пелин, които спортуват редовно при нас. Клубът ни развива бадминтона в няколко направления – спорт за високи постижения, масов спорт, адаптиран бадминтон (за деца и възрастни в неравностойно положение) и правим множество социални кампании.

– Възнамерявате ли да сключите договор за сътрудничество и с други общини?

– Клубът ми е разположен на територията на три общини – Елин Пелин, Горна Малина и София. В трите населени места имаме зали и стотици деца, които спортуват при нас. На този етап виждам най-голямо развитие в Община Елин Пелин, защото там имаме пълната подкрепа на кмета. Г-н Симеонов гледа много професионално на спортните дейности и срещам в негово лице много добър партньор. Тук също така има много талантливи деца и те са напълно отдадени на бадминтона.

 

Автор: Сибила Кусева