„Гнездото“ обединява деца и родители

Днес ще ви запознаем с едни вълнуващи личности, решили на всяка цена да сбъднат мечтите си и да са в помощ на хората и най-вече на децата. Любовта им към гр. Елин Пелин ги обединява и смело решават да докажат, че професионализмът съществува не само в столицата на България, а и в малките градове. Така с помощта на  кмета на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов се създава и разширява детски кът „Гнездото“. Там се предлага богата палитра от занимания за деца и възрастни. Клубовете им „Арт инкубатор за таланти“, „Музикална люпилня“,  „Полет“, „Яйцето“- училище за родители и др. се радват на огромен интерес. Екипът се състои от психолог, арт и музико терапевти с отлична квалификация и дългогодишен опит. С помощта на различни изкуства помагат на посетителите  да разпознаят и решат проблеми, да развият потенциала си, да открият себе си, да подредят миналото си, да решат проблеми в настоящето и да заложат перспективи за бъдещето. Това е взаимен процес, в който няма пасивни участници. По време на посещението в „Гнездото“ участниците и терапевтите са в активна връзка, в която чувстват едновременно и обменят вълненията си.

Сибина Михайлова

Сибина Михайлова е MSc психолог и психотерапевт. Родена е в гр. София, магистър по психология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, с дългогодишен опит като психотерапевт в София, доброволец в много кампании. „Работата ми с хора е едно от най-вълнуващите пътешествия, които предприемам с вълнение и интерес. Изисква се много търпение, но винаги има начин.“ Запитана какво ги обединява тримата, Сибина веднага споделя: „Да помогнеш на човек в трудна ситуация изключително отговорна професия. Тя изисква подготвен и посветен на работата си екип.  През последната година тримата имахме възможност активно да работим заедно и виждам, че имаме много общи неща както в житейската ни ценностна система, така и в професионалните ни търсения. В личен план това, което много ме привързва към екипа, е лекотата и чувството за хумор- много и хубаво се смеем заедно“.

 

Станислава Гелева

Станислава Гелева е BАrt– художник и арт терапевт. Родена е в гр. Елин Пелин, бакалавър по изкуствата от Националната художествена академия,  където е в процес на  придобиване на магистърска степен по арт терапия. Арт терапевт с отношение и подход към децата, известна сред колеги и клиенти като талантливата Сташуна с нейната арт работилница. „Радвам се, че съм част от екипа на Гнездото, където имам възможност да помагам на много прекрасни деца, какъвто е и моят син. Надявам се да дойдат много деца, с които заедно да творим. Искам да правим изложби, да създаваме произведения, с които да участваме в благотворителни събития. Надявам се да превърнем Гнездото не само в място за изкуство, но и запазена марка за ценни художествени произведения, които да станат неотменима част от културния и социалния живот на общината“, развълнувано ни разказва художничката и с усмивка на лице си спомня за детската си мечта, която успява да превърне в реалност именно в родния си град Елин Пелин.

 

Анастас Михайлов

Анастас Михайлов е PhD психолог и музикотерапевт. Роден е в гр. София. Магистър по психология от Софийския университет, бакалавър по музика от Борда на Кралските музикални училища в Обединеното Кралство. В дисертацията си адаптира една от психологическите теории към работата с деца. „В музикотерапията намерих всичко, което съм търсил- музика, психология, контакт с хора и възможност да съм полезен. Благодарен съм на възможността да съм  част от страхотния екип на клуб Гнездото.“ Като истински мъж, той е стълбът на триото. Здраво стъпил на земята, с мъжествеността си помага на своите колежки да намират баланса помежду си. Спомня си как започна всичко…“Гнездото трябваше да се създаде. Има толкова неща, които могат да се правят. Беше ни необходимо точното място, където децата и техните родители се срещат с изкуството в грижа за ЧОВЕКА. И ето, Гнездото е факт- високо, уютно място на последния етаж, където клубът вече посреща най-нетърпеливите.

Тримата професионалисти и приятели мечтаят да развият дейността на „Гнездото“ и да имат възможността да помагат на все повече деца и родители. Идеята им е осъществена от кмета на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов. Благодарение на него, лятото децата могат безвъзмездно да се докоснат до услугите на едни от най-добрите терапевти в района и подобрят начина си на живот.

Автор: Сибила Кусева