Над 50 заглавия на „Родопи филм фест“

Третото издание на Международния документален „Родопи филм фест“ (RIFE) ще очаква своите зрители от 6 до 9 юли в Смолян. В програмата ще гледаме над 50 заглавия от България и света, входът е свободен, научи ДУМА от Михаела Люцканова, прес офис, RIFE.

Откриването ще се състои на 6 юли в амфитеатъра пред библиотеката с филма „Любов, дойчмарки и смърт“ на германския режисьор Джем Кая. Той разказва за независимата музика на емигранти от Турция, техните деца и внуци в Германия.

Тази година фестивалът ще премине под мотото „На лов за боклук!“ – важна тема, която не бива да продължаваме да пренебрегваме. Изданието ще предложи по-задълбочено разбиране по темата за проблема с боклука чрез заглавия в програмата, съдържащи факти, които липсват в новинарските репортажи или социалните медии, посочват от екипа.

В дните на форума през големия екран ще преминат разнообразни истории от цял свят, а основен фокус ще бъде зелената инициатива на фестивала, която освен филмови заглавия по темата, предлага и активности за почистване на отпадъци в района на новия център на Община Смолян.

„Течения към Севера“ на Стефен Кронес е един от конкурсните филми, който проследява пластмасови бутилки, хвърлени в река Елба край Дрезден и стигащи до норвежките фиорди. „На лов за боклук“ на Филип Фенвик e от конкурсната късометражна програма, той се превърна в мото на предстоящото издание на „Родопи филм фест“.

В три конкурсни програми ще видим късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми с актуални теми от всички точки на света. Документалните разкази ще представят истории, уловени от цялата широта на нашата планета – истински факти за правата на жените, мъжете, животните и природата. Ще преминем през вечните теми за любовта и ще стигнем до войната, обичаите, бракониерството, законите, професиите и изкуството.

Във фокуса на фестивала са Германия, Гърция и Турция, като ще бъдат представени и най-добрите премиерни документални филми, между които „Моето име е щастие“ на Айше Топрак и Ник Рийд, „Кралицата на порното“ на Валери Контакос, „Самотни дъбове“ на Фабиана Фрагале, Килиян Кюхендал и Йенс Мюлхоф.

Конкурсните програми съдържат заглавия от Международния пълнометражен документален конкурс (над 60′), сред които „Как да спасиш мъртъв приятел“ на Маруся Сирочковска и „Невинност“ на Гай Давиди.

Международният документален среднометражен конкурс (до 60′) ще покаже девет заглавия, сред които „Дъщерята на художника“ на Маргарита Линтън и Янив Линтън, „Без“ от Лука Папич, „Черните мамби“ на Лена Карбе.

В Международния документален късометражен конкурс (до 30′) са подбрани над 30 заглавия, сред които „Сирийският космонавт“ на Чарлз Емир Ричардс, „Мил поздрав от антропоцена“ на Лукас Акерман, „Хаотично спасени незначителни истории“ на Анна Вазов. Българското представяне включва „Нямаш място в нашия град“ на Николай Стефанов и „Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева.

Филмите ще оценява международно жури от документалисти и кинематографисти, а голяма част от заглавията ще бъдат представени лично от техните автори. Прожекциите ще бъдат в кино „Арена Смолян“ и под откритото небе на амфитеатъра пред РБ „Николай Вранчев“.

РФФ се организира от „Бул Док“ ЕООД, съорганизатор Гьоте-институт България, с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ и Министерството на културата. Oфициален партньор е Община Смолян, и партньор РБ „Николай Вранчев“.

 

Източник