Отпадни води от Пристанището и заведенията са причината за плажното замърсяване във Варна

Отпадни води, генерирани от пристанищния комплекс и заведенията в него, са причина за замърсяването на плажната ивица с кърпички и други отпадъци след всеки интензивен дъжд през последните седмици. Това стана ясно от становището на ВиК, представено пред медии, предаде репортер на Moreto.net.

“След многократни срещи и комисии съвместно с представители на пристанищния комплекс, на Общината и на ВиК се установи, че има заустване на отпадни води от територията на пристанищния комплекс в дъждовния колектор. Вследствие интензивното използване на всички потребители, както и заведения, на територията на пристанищния комплекс и интензивните дъждове се е случило преливането от дъждовния колектор на отпадни води. ВиК е уведомило всички институции и е дало препоръки. Изпратени са насоки към Община Варна, която следва да даде указания и предписания на пристанищен комплекс.“, обясни Георги Стоилов от дружеството.

„Големият проблем е включването на пристанищния комплекс в дъждовния колектор. Всички отпадни води на територията на пристанищния комплекс са включени към дъждовния колектор под бул. „Приморски“. Така е, откакто е създаден преди десетилетия.

По – надолу по бул. „Приморски“ има дъждовен колектор и битов колектор, които са разделени при ремонта на булеварда. Има техническа възможност отпадните води да се привключат в битовия колектор. Очакваме Община Варна да даде предписание на пристанището.“, допълни Мартин Димитров от ВиК.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *