Германия загърбва строгите строителни стандарти .

Министърът на околната среда на Германия Роберт Хабек заявява пред Reuters, че правителството планира да отложи за неопределено време плановете си за въвеждане на по-строги стандарти за изолация на сградите, за да подпомогне затруднената строителна индустрия в страната.
Този отказ идва точно преди очакваната с нетърпение от много анализатори среща между строителната индустрия и правителствените ръководители с канцлера Олаф Шолц в понеделник, на която ще се търсят решения на проблема с големия спад в сектора. Премахването на стандартите за изолация е едно от основните искания на индустрията, която твърди, че мерките са твърде скъпи и допълнително спъват потиснатия строителен сектор.
„Високите лихвени проценти и инфлацията са тежко бреме за строителната индустрия“, посочва Хабек пред информационната агенция, като отбелязва, че в този момент те “могат да почакат“.

„Не виждам този нов стандарт да бъде въведен през този законодателен период“, добавя той, което означава, че те със сигурност ще бъдат замразени поне до края на 2025 г.

В продължение на години ниските лихвени проценти подхранват глобалния бум, разпалвайки интереса към германските имоти, считани за сигурни и стабилни като самата страна. Рязкото покачване на лихвите обаче слага край на този подем и води до фалит редица предприемачи, тъй като сделките са замразени, а цените спадат.
През второто тримесечие на 2023 цените на жилищата в Германия са спаднали с най-много, откакто се води статистика, което е поредният тъмен щрих за пазара на имоти в най-голямата икономика в Европа, показват правителствени данни от петък.
Също така миналата седмица данните показват, че разрешителните за строеж на апартаменти в Германия са намалели с 31,5% през юли спрямо година по-рано, което пък подчертава спада в търсенето, измъчващ строителния сектор и този на недвижимите имоти.
Германия, чието население напоследък се увеличава, тъй като милиони хора се стичат към страната, има за цел да строи 400 000 апартамента годишно, но изпитва затруднения в постигането ѝ.

Слабостта на търговските недвижими имоти в Съединените щати, където офисите остават празни след пандемията, както и колапсът на имотния пазар в Швеция привличат вниманието към проблемите в сектора в световен мащаб. В Китай големите строителни компании също изпитват затруднения, което се отразява негативно на множество сектори в глобален мащаб.

В седмиците преди срещата на върха, която се очаква днес, индустрията призова правителството за пакет от помощи. Наред с други мерки лидерите на индустрията искат премахване на данъка върху продажбите на имоти и подкрепяна от правителството кредитна програма, която да помогне на кредитополучателите да компенсират високите лихвени проценти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *