Елаците-Мед АД планира удължаване на живота на рудника с 10 години

Хората, които работят тук, трябва да имат сигурност за доходите си през следващите 20 години, казва изпълнителният директор инж. Драгомир Драганов

 

Елаците-Мед АД, която за 23 години, откакто е частна собственост, е вложила над 1,3 млрд. лв. само за инвестиции и разходи за опазване на околната среда, планира по-дълъг живот на дружеството. Екип от специалисти е изготвил проект за удължаване на живота на рудника с 10 години до 2041 г., съобщи пред журналисти изпълнителният директор на компанията инж. Драгомир Драганов. Ако срокът на концесията за добив и преработка на медни руди от находището бъде удължен, Елаците-Мед се ангажира да произвежда в съответствие с всички изисквания, залегнали в ОВОС, и да инвестира около 1,2 млрд. лв. в техника, технологии и съоръжения за опазване на околната среда.

„Голяма част от компаниите по света залагат като свой приоритет максималната ефективност, печалбата, докато при нас философията е да се търси максимален живот на дружеството. Т.е. хората, които работят тук, да имат

сигурност за доходите си през следващите 20 години

да се гарантира тяхната заетост за дълъг период от време“ – допълни изпълнителният директор. Той подчерта, че социалната ангажираност е била приоритет през годините. „Дружеството е приватизирано през 1999 г., когато е в тежко минно-техническо състояние и със сериозни дългове към банките. Бяха положени неимоверни усилия, за да оцелее и да продължи да работи. Въпреки изключителните финансови трудности в периода на 2000-те години, плащанията на работещите и осигуровките към държавата никога не са били забавени, дори с един ден“ – каза инж. Драганов. Постепенно компанията успява да стъпи на крака, погасява кредитите, които има, и инвестира изключително сериозно в нови техники и технологии. Преоценени са запасите на медни руди, които се намират в находището, благодарение на екипа от специалисти начело с проф. Цоло Вутов.

Но с времето съдържанието на мед в тях непрекъснато намалява. „Преработваме на годишна база 16,2 хил. т руда. От 2018 г. досега чрез инвестициите в иновации и дигитализация успяхме да вдигнем този капацитет с близо 10%. Преработваме все по-бедни руди, но успяваме да запазим количеството на медния концентрат – нашия краен продукт“ –  съобщи инж. Стоил Димитров, генерален директор „Производство на компанията“. Той допълни, че компанията разработва и въвежда в експлоатация автоматизирани системи за управление и контрол на технологичните процеси и постоянно инвестира в модерна минна механизация и оборудване за преработка на руди с по-ниско съдържание на мед. По този начин се постига по-висока производителност и извличане на полезните елементи, както и намаляване на технологичния отпадък.

Според инж. Димитров в бъдеще Елаците-Мед ще работи с 0,26 процента мед в рудите, т.е. ще преработва най-бедните медни руда в света.

Медта – изчерпаем ресурс

Елаците-Мед е сред малкото медодобивни компании в ЕС, затова запазването на производството й в дългосрочен план е важно. Медта е основен компонент във връзка с целите на ЕС за ресурсна независимост, декаборнизация и енергиен преход, но тенденцията е за намаляване на запасите на мед в света. „Медта е критичен елемент, изчерпаем ресурс, което също ни задължава да продължим да работим над проекти за удължаването на живота на предприятието“, казва и инж. Ивайло Николов, директор на Рудодобивния комплекс.

Удължаване на живота на дружеството е особено важно и за общините, на чиято територия извършва дейността си компанията, както и за местните хора от Етрополе и Средногорието, голяма част от които работят в дружеството.

снимка: Ромео Чолаков

Принос за социално-икономическото развитие на 5 общини

По данни на Института за пазарна икономика (ИПИ) компанията е един от най-големите работодатели в страната и най-големият в Етрополе и Средногорието, като през 2022 г. е осигурила работа на над 2000 работници и служители. Повече от 83% от тях са от района на Средногорието и Етрополе, 820 души от персонала са от Етрополе, но значим брой идват и от Пирдоп, Златица и Мирково, а също така Чавдар, Челопеч и Антон. Средната брутна месечна заплата в Елаците-Мед през 2022 г. е била 2 649 лв., което е с 50% над средната заплата в страната и с 10% по-висока от средната за добивната индустрия, според проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ). Данните показват също, че компанията осигурява със 104% по-високо заплащане на машинните оператори и монтажистите и с 60% на квалифицираните работници спрямо средните нива в страната. Това са двете професии, които концентрират 60% от наетите в компанията. При техниците и приложните специалисти работната заплата изпреварва средната за страната в професията с 42%. При специалистите разликата е по-малка – 7% над средната за професията, но това е професия с традиционно високо заплащане в икономиката, сочат от ИПИ. Елаците-Мед се нарежда сред 25-те компании с най-висок директен принос за домакинските бюджети в страната.  Според Лъчезар Богданов приносът за социално-икономическото развитие е по-голям, като се има предвид влиянието на заетите в компанията по цялата верига на потреблението там, където живеят.

Дългогодишната история на компанията, големият брой работници от общините в района и високите възнаграждения обуславят устойчивия социален и икономически принос на Елаците-Мед АД в района на Средногорието и Етрополе. Анализът на ИПИ разглежда и приноса на компанията към местните бюджети в района на Средногорието и Етрополе, който достига над 11,5 млн. лв. през 2022 г. Плащанията от Елаците-Мед АД към общините формират 73% от собствените приходи на община Мирково, 67% от собствените приходи на община Етрополе и 45% от собствените приходи на община Чавдар. Освен това компанията прави дарения, като инвестира в качеството на живот на местното население чрез различни дарителски програми.

 

СИБИЛА КУСЕВА