Топ 6 съкровища от най-добрите дестилерии в Европа

Изобилието от местни спиртни напитки в Европа е една от основните причини за възхода на алкохолния туризъм през последните години.

От френски коняк до швейцарски абсент – има богат избор от питиета, които заслужават да бъдат опитани.

Ако търсите различна почивка, Euronews предлага класация с най-добрите местни дестилерии на континента, които можете да посетите.

Най-старата изба за ром в Гран Канария

Ромът може да е по-тясно свързан с Карибските острови като Барбадос и Ямайка, но не е необходимо да пътувате толкова далеч, за да опитате тази напитка.

Отидете в Лас Палмас на Канарските острови, където Destilerías Arehucas отглежда собствена захарна тръстика от 1884 г. насам.

Дестилерията предлага обиколки с екскурзовод и дегустации, на които ще научите как се произвежда алкохолът.

В най-старата изба за ром в Европа, можете да видите подписите на известни актьори, певци и спортни звезди върху хиляди бъчви.

Туровете продължават около 50 минути и струват 7 евро на човек.

С велосипед по пътеката на абсента в Швейцария

Този зелен алкохол се е разпространил из цяла Европа, но няма по-добро място за опитване от родната Швейцария.

Пътеката на абсента в страната е осеяна с дестилерии, ресторанти и музеи. 40-километровият маршрут е най-добре да бъде разгледан с влак от Ньошател, или с велосипед, ако консумирате в рамките на нормалното.

Пътеката минава през Куве, където е създадена напитката, затова се отбийте в дестилерията Artemisia-Bugnon. След това преминава през границата в историческия град Понтарлие, Франция, където можете да разгледате семейната дестилерия Pierre GUY.

Нотките на анасон и семена от копър ще изпъстрят маршрута ви с неповторимо ароматно преживяване… или с най-обикновено гадене, в зависимост от предишния ви опит със силната напитка, пише шеговито Euronews.

„Холандски джин“ в Нидерландия

Харесвате джин? Тогава ще харесате дженевър – алкохолът, вдъхновил британската напитка на основата на хвойна.

Той също е базиран на растителни съставки и цитрусови плодове, но добавя малц към сместа, за да постигне резултати, които се доближават до тези на уискито.

Дестилериите за дженевър се намират в Холандия, откъдето произхожда, както и в Белгия и някои части на Германия и Франция.

Опитайте го в De Drie Fleschjes, която твърди, че е най-старата дегустационна къща за дженевър в Амстердам, или се отправете към Дордрехт в Западна Нидерландия за обиколка на дестилерията Rutte.

Коняк за сметка на вино в Западна Франция

От арманяк до калвадос и пастис – Франция се отличава с емблематични спиртни напитки, които съперничат на прочутата ѝ винена листа.

Конякът е звезда на дестилериите. Посетете най-големите имена като Hennessy и Rémy Martin (екскурзии от 25 евро) и след това направете историческа обиколка на кралския замък Chateau de Cognac.

Излезте от община Коняк и се отправете към лозовите масиви на регион Шарант. Между ноември и март можете да видите дестилерии като Cognac Frapin и Maison Boinaud в действие.

Тайната история на унгарския билков ликьор

Националната напитка на Унгария е широко разпространена в баровете в Будапеща, където можете да се запознаете с нейната история в Къщата на Unicum.

Отчасти музей, отчасти дестилерия, тя разказва историята на семейство Цвак, което произвежда напитката от 1790 г. насам, използвайки тайна формула от 40 билки.

След като преследвате семейни снимки, стари плакати и сувенири, надникнете зад завесите на дестилерията и избата. Тук можете да опитате Unicum направо от бъчвата.

Напитката, която се пие като аперитив или дижестив, получава името си, след като император Йосиф II я опитва през 1790 г. и заявява: „Das ist ein Unikum!“ – това е уникално, на немски език.

Обиколките с екскурзовод с две дегустации продължават около един час и струват 8 евро на човек.

Шнапс след ски в Тирол

Австрийските планини Тирол са най-известни със своите ски, но и шнапсът заслужава вниманието на туристите.

Обикновено това е дестилирана плодова ракия, но в Тирол се произвеждат и необичайни сортове като Meisterwurz – от тревистото растение свила, известно с лечебните си свойства и Krautinger от ряпа, която се дестилира само във Вилдшонау.

По пътя на тиролския шнапс можете да опитате и по-традиционни сортове като слива в JP-Feindestillerie Kössler в Stanz bei Landeck или всичко от ябълка до ягода в дестилерията Rochelt във Fritzens.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *