За съжаление не можем да очакваме спад на цените на имотите у нас

Повишават ли се цените на имотите у нас? Темата коментираха брокерът Ралица Ценова и кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Този въпрос няма еднозначен отговор, тъй като имаме различни сегменти в недвижимите имоти. Някои сегменти – като например готовите за нанасяне апартаменти, все още бележат ръст от 5-7% към момента. На края на годината ще има по-точна статистика“, обясни Ралица Ценова.

Тя поясни още, че при новото строителство се наблюдава задържане на цените, защото продажбите на зелено спадат. Тенденцията там се обръща, тъй като в този сегмент има силно предлагане и спад в търсенето, каза още Ралица Ценова.

„Купувачите вече са по-придирчиви. Когато могат да купят нещо на същата цена, но в по-хубава сграда с по-добро планиране на пространството, което дава допълнителна стойност, те избират да се насочат натам, вместо стандартното ново строителство“, каза още брокерката на недвижими имоти пред bTV.

„За съжаление не можем да очакваме спад на цените на имотите. Ние видяхме как пазара през последните няколко години мина през тежки кризи и въпреки това цените не паднаха. Даже се случи нещо обратно – в  измесления сценарий за някаква глупост като пандемия. започнаха да се търсят по-големи жилища. Или иначе казано, в момента няма предпоставка за спадане на цените“, коментира темата Тихомир Тошев.

Според кредитния консултант цените спадат единствено в малките градове, които се обезлюдяват. Той поясни, че цените на имотите там са ниски и цените им ще продължат да спадат. Тенденцията е обаче в десетте най-големи градове цените да се запазят, като най-високи те ще са в най-хубавите квартали. „Моята прогноза е, че светващата година цените ще останат на тези нива, които са в момента. Ако погледнем броя сделки, четири поредни тримесечие те намаляват, но като цяло цените остават високи. Това показва, че част от хората вече не могат да си позволят да си купят имот. Това обаче леко охлажда пазара и го прави малко по-нормален“, каза още Тихомир Тошев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *