Свръхбогатите с над 100 млн. долара са се увеличили двойно за 20 години

Броят на свръхбогатите хора, или тези, които притежават над 100 млн. долара, се е удвоил през последните 20 години, показват резултатите от нов доклад, цитиран от CNBC.

В момента в света има 28 420 т.нар. сантимилионери, което е с 12% повече от миналата година и повече от два пъти повече от 2003 г., посочва консултантската компания Henley & Partners, която използва данни от New World Wealth.

Нарастването на броя на сантимилионерите отразява бързото нарастване на стойността на активите, подхранвано от ниските лихвени проценти, които повишиха стойността на всичко – от недвижими имоти и земя до акции, частни компании и произведения на изкуството.Увеличаването на технологичното богатство, особено в САЩ, също спомогна за ръста на свръхбогатите хора.

Броят на милиардерите в света се е увеличил рязко от по-малко от 500 души през 2003 г. до над 2600 души днес, според Forbes и други компании за проследяване на богатството.

Ниските лихвени проценти и засилването на паричните потоци след финансовата криза от 2008 г. също са допринесли за увеличаването на сантимилионерите в долари.

„Стойността на парите е намаляла, така че в доларово изражение може да се очакват повече сантимилионери“, казва Андрю Амоилс, ръководител на изследователския отдел на New World Wealth. „Това се дължи и на силния растеж в САЩ и Азия.“

Амоилс допълва, че повечето от сантимилионерите днес са натрупали състоянието си като са стартирали собствени компании или са помогнали за финансирането на стартъпи.

Според доклада, САЩ все още са доминиращата столица на предприемачеството и сантимилионерите, като 38% от световното население разполага с над 100 млн. долара.

Ето в кои държави живеят свръхбогатите:

САЩ: 10,660

Китай: 2 358

Германия: 1 050

Индия: 1,035

Градове с най-много сантимилионери:

Ню Йорк: 775

Районът на залива на Сан Франциско: 1: 692

Лос Анджелис: 504

Лондон: 388

Пекин: 365

След като ерата на свръхниските лихвени проценти вече е отминала, темпът на растеж на сантимилионерите може да се забави.

В доклада се прогнозира, че през следващото десетилетие броят им ще нарасне с 38% – от 28 420 души до около 39 000 души през 2033 г. „Изглежда, че следващите 10 години ще бъдат по-бавни от последните 10 години“, смята Амоилс.

Въпреки че медиите обикновено се фокусират повече върху милиардерите, в доклада се казва, че сантимилионерите са по-представителни за свръхбогатите хора в света.

Прагът в долари за това какво означава да си „супербогат“ се е увеличил бързо с течение на времето, каза Юрг Щефен, главен изпълнителен директор на Henley & Partners.

„Неотдавна, в края на 90-те години на миналия век, 30 млн. долара се считаха от повечето банки за състоянието, което е необходимо, за да се постигне този статут. Оттогава насам обаче цените на активите се повишиха значително, което направи 100 млн. долара новият критерий.“, допълва експертът.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *