Какво представлява „Железният купол“, който пази Израел?

Израел отново разчита на своя „Железен купол“, за да отблъсне атаките на палестинската терористична групировка “Хамас”. Страната организира своята система за противоракетна отбрана, за да защити гражданите си в условията на продължаващия конфликт, пише CNBC и добавя, че стратегическото значение на платформата с малък обсег на действие отново е подчертано след опустошителното и координирано нападение от страна на палестинците срещу Южен Израел през уикенда.
“В отговор Израел нанесе въздушни удари по Газа, а през следващите дни се очаква страната да започне сухопътна офанзива в региона. Израел също така нареди „пълна обсада“ на ивицата, като се стреми да спре доставките на електричество, храна, вода и гориво за вече блокираното население от около 2,3 млн. души. В резултат на продължаващото насилие, по данни на израелските военни, са загинали най-малко 1200 израелци, а повече от 2700 са ранени. Междувременно палестинското министерство на здравеопазването съобщава, че в Газа са убити 1203 души, а 5763 са ранени”, дава контекст медията.
Какво представлява израелската система „Железен купол“? 
“Железният купол”, или Kippat Barzel на иврит, е широко смятан за един от най-важните инструменти в арсенала на Израел. Отчасти това е така, защото той се смята за изключително ефективен.

Министерството на отбраната на Израел твърди, че „Железният купол“ успешно е прихванал 97% от всички палестински ракети, изстреляни в рамките на един уикенд, в който отново се водят боеве в Газа миналата година. Системата е регистрирала 95,6% успеваемост по време на ракетна атака на друга палестинска организация – „Ислямски джихад“, през май. Войнстващата групировка, чиято цел е унищожаването на еврейската държава, е обявена за терористична организация от Израел, САЩ, Европейския съюз и други.

Мобилната система за защита при всякакви метеорологични условия, която влиза в пълна експлоатация през март 2011 г. и оттогава е модернизирана няколко пъти, е предназначена да защитава израелските граждани, като изстрелва управляеми ракети за прехващане на снаряди и други заплахи с малък обсег във въздуха. Според израелското министерство на отбраната системата е била „последователно тествана“, откакто е пусната в употреба за първи път през април 2011 г., и „успешно е предотвратила попадането на безброй ракети в израелски общности“.
Първоначално произведена в Израел, системата „Железен купол“ е разработена от държавната компания Rafael Advanced Defense Systems с подкрепата на САЩ. И днес Вашингтон продължава да предоставя финансиране за нея.
От Израелските сили за отбрана казват, че „Железен купол“ е сбор от няколко характеристики: самата технология, машините, използвани за прехващане на пристигащите ракети, войниците, които работят със системата, и командирите, които контролират мрежата.
Как функционира системата? 

На практика „Железният купол“ използва радар за проследяване на пристигащи ракети и може да определи дали тяхната траектория представлява заплаха за защитена зона, като например стратегически важен обект или населено място. Ако ракетата наистина представлява заплаха, командният и контролен център може да реагира, като изстреля собствена ракета Tamir, за да я прихване. Системата не е конфигурирана да стреля по ракети извън защитената зона, което означава, че те се игнорират и се оставят да се приземят.

В доклад на Изследователската служба на Конгреса, публикуван в началото на март, „Железният купол“ е описан като мобилна противоракетна, противомоторна и противоартилерийска система, която може да прехваща изстрелвания на разстояние от 4 до 70 километра.
Как "Железният купол" пази Израел при обстрел с хиляди ракети от "Хамас"? -  Политика - Булевард България
Смята се, че в Израел са разположени поне 10 батареи, всяка от които е предназначена да защитава населен район с площ 100 квадратни километра. Всяка батарея е оборудвана с три-четири пускови установки, а всяка пускова установка съдържа до 20 прехващача Tamir.
Центърът за стратегически международни изследвания, американски мозъчен тръст, изчислява, че производството на една пълна батарея „Железен купол“ струва приблизително 100 млн. долара.
Преди нападението на “Хамас” на 7 октомври се смята, че САЩ са предоставили на Израел близо 3 млрд. долара за прехващачи за „Железен купол”, разходи за съвместно производство и обща поддръжка. През последните години американските законодатели многократно гласуват в подкрепа на предоставянето на финансиране за израелската противоракетна система.

„Благодарение на „Железния купол“ не сме претърпели огромни загуби от изстреляните ракети“,  посочва в събота подполковник Джонатан Конрикус, говорител на Израелските сили за отбрана, във видеообръщение, публикувано в социалните мрежи.

Конрикус заявява също така, че преобладаващата част от жертвите, които Израел е претърпял, са в резултат на „близкия контакт“ и „хладнокръвните убийства“ на цивилни и войници, а не на обстрел с артилерия.
“Железният купол” обаче има своите слабости и анализатори предупреждават, че отбранителната система може да срещне предизвикателства, когато реагира на силен ракетен обстрел. През юни 2021 г. Центърът за анализ на европейската политика, американски мозъчен тръст, заявява, че ако палестинските бойци успешно идентифицират слабите точки на системата и успеят да наситят този периметър с ракети, тя може да се окаже безпомощна.
Т.нар. “атака с насищане” има за цел да претовари щита с едновременни ракетни атаки от различни посоки, за да се наруши способността на системата да реагира достатъчно бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *