Иван Кьосев и изкуството да изрисуваш книга

Националната галерия представя до 31 декември в Квадрат 500, етаж 4 – ново крило на сградата, изложбата „Иван Кьосев. Изкуството да изрисуваш книга“. Куратор е с-р Таня Станева.
Магично е изживяването да се докоснеш до писаното слово, но още по-вълнуващо е да го допълниш с рисунки. В изкуството на илюстрацията текст и образ вървят ръка за ръка, затворени между кориците на книгата.
Иван Кьосев (1933-1994) е сред емблематичните художници, посветили творческата си енергия и талант на илюстрацията, книжното оформление и шрифта. Роден в Бургас, той завършва Художествената академия в София със специалност „Илюстрация“ през 1957 г. при проф. Илия Бешков. Иван Кьосев създава редица запомнящи се образи, останали запечатани в съзнанието на читателите от различни възрасти. В неговите илюстрации личи изключителна прецизност на изпълнението, афинитет към детайла, внимание към текста и богато въображение.
В някои от рисунките си много често художникът побира целия литературен текст в малкото по размери композиционно поле. По много деликатен и изкусен начин той преплита иконографски модели, детайли, въвличащи ни в описаната в текста епоха или пък закачливи атрибути, характерни за времето, в което са създадени илюстрациите. Цялото това многообразие е поднесено на любознателния читател в цвят или  в черно и бяло по начин, по който той да усети удоволствието на илюстратора при създаването на неговите произведения.
Погледнати от дистанцията на времето, илюстрациите на Иван Кьосев са актуални и днес, носят мил спомен от отминало време и наслада от досега ни с литературните произведения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *