Любовните триъгълници, които създадоха шедьоври в киното

Как биха изглеждали филмовите шедьоври без любовни истории?

Най-успешните режисьори неслучайно избират да предадат на голям екран истории за любов, страст, предателства и жертвоготовност в името на другия.

Сюжетът на такива продукции винаги е фокусиран върху отношенията между двама души, а за да бъде още по-сложно, понякога и между трима.

Сигурно щеше да е скучно, ако един филм ни разказва само това как двама души се срещат, влюбват се, женят се и живеят щастливо до края на дните си.

 

Зрителите имат нужда от вълнение и драма, а какъв по-добър начин има за това от класическия любовен триъгълник – запазена концепция на Холивуд.

Списание CEOWORLD изготвя класация на най-запомнящите се сложни любовни истории в историята на киното, като преглежда резюмета на сюжети от авторитетни източници като IMDb и Entertainment Weekly.

Авторите установяват, че в повечето случаи любовта побеждава и двамата влюбени заживяват щастливо, оставяйки третия в триъгълника с разбито сърце.

Въпреки това има случаи, в които единият безкористно отстъпва, жертвайки щастието си в името на другия. Най-емблематичният пример за това е героят Рик от класиката „Казабланка“, допълва изданието.

Въпреки стереотипите, не всички любовни триъгълници са в жанра романтична комедия.

В „Мач пойнт“ на Уди Алън един от участниците има трагична съдба. „Игрите на глада“ разглежда много по-мрачни теми, но все пак успява да включи и нишката на сложен любовен триъгълник.

Дори в изпълнени с екшън продукции като „Х-Мен“, централният фокус често е върху една жена и двама мъже, които се борят за нейната любов. Това само доказва, че добре изграденият от сценаристите любовен триъгълник може да завладее публиката, независимо от жанра на филма.

Ето и 10 от най-известните любовни триъгълници в историята на киното:

Скарлет, Рет и Ашли: Отнесени от вихъра (1939)

Скарлет О’Хара е погълната от чувствата си към Ашли Уилкс, дори след като той започва афера с братовчедка си Мелани Хамилтън.

Но точно преди избухването на войната съдбата пресича пътя ѝ с Рет Бътлър.

Години по-късно, след безкрайно поврати и житейски перипетии, двамата се женят, но бракът им далеч не е идеален, а Скарлет не може да се отърси от увлечението си по Ашли.

Когато най-накрая осъзнава истинските си чувства към Рет, вече е твърде късно, тъй като той отхвърля опитите ѝ да се помирят с емблематичната си реплика: „Честно казано, скъпа, вече не ми пука“.

Рик, Илза и Виктор Ласло: Казабланка (1942)

Историята на „Казабланка“ се развива в Мароко по време на бурната епоха на Втората световна война.

В центъра ѝ е сложният любовен триъгълник между Илза Лунд, Рик Блейн и Виктор Ласло. Преди избухването на войната Рик и Илза споделят страстна афера в Париж.

Идиличният им романс обаче е прекъснат, когато Илза открива, че съпругът ѝ, лидер на чешката съпротива, е все още жив и е държан в концентрационен лагер.

Съкрушена, Илза прекратява отношенията си с Рик и се събира със съпруга си. Но съдбата има други планове за влюбените. Когато Илза и Виктор неочаквано се появяват в бара на Рик в Казабланка, старите чувства се възраждат и любовта им пламва отново.

Въпреки силната химия между тях, Рик знае, че мястото на Илза е при съпруга ѝ, и самоотвержено я насърчава да избере Виктор. Когато се разделят, Рик изрича емблематичната реплика: „Винаги ще имаме Париж“ – сладко-горчиво напомняне за красивите спомени, които са споделяли.

Разказвачът, Марла и Тайлър: Боен клуб (1991)

Нека поговорим за една особена история за любовта. Главният герой, чието име остава загадка, се чувства неудовлетворен от работата и безметежния си живот.

Тогава пресича пътя си с Тайлър, а срещите им често включват физически сблъсъци, което ги кара да създадат Fight Club.

На фона на всичко това Марла се появява на сцената и започва романтична връзка с Тайлър. С развитието на историята се разкрива, че Разказвачът и Тайлър са едно и също лице.

В един кулминационен момент Разказвачът метафорично „убива“ Тайлър, като символично се отказва от своето алтер его. Най-накрая свободен, Разказвачът намира утеха в любовта с Марла.

Гастон, Бел и Звярът: Красавицата и Звяра (1991)

В любимия анимационен филм от 1991 г. Бел, любителка на книгите, се противопоставя на ухажванията на самонадеяния Гастон.

Търсенето на баща ѝ, който е държан в плен в замъка на Звяра, обаче я отвежда право в ръцете на прокълнатия принц. Превръщането на арогантния принц в животно е резултат от проклятие и сега единственият начин да го развали е Бел да се влюби в него.

Но група селяни, водени от коварния Гастон, нападат замъка. В един сърцераздирателен обрат на събитията се смята, че Гастон е убил Звяра. Но точно когато надеждата изглежда изгубена, Бел смело заявява любовта си към Звяра и заклинанието като по чудо е развалено.


Джулиана, Кимбърли и Майкъл: Сватбата на най-добрия ми приятел (1997)

Джулиан и Майкъл са най-добри приятели от деца. Винаги са се шегували, че ако до навършването на 28 години са все още свободни, ще се оженят един за друг.

Но с напредването на възрастта животът ги води по различни пътища и те се отдалечават един от друг.

Един ден Майкъл хвърля бомба с новината, че ще се жени за друга. Изведнъж всички детски обещания се връщат към Джулиан и тя осъзнава, че изпитва чувства към него. Не може просто да го остави да си отиде.

Решена да спре сватбата, опитва всичко. Излиза чувствата  си пред Майкъл, напомняйки му за тяхното приятелство и любовта, която са споделяли. Дори стига дотам, че се опитва да саботира сватбените планове, но безуспешно.

В деня на сватбата тя наблюдава как Майкъл и годеницата му Кимбърли си разменят клетви.

Колкото и да я боли, вижда, че те наистина се обичат и в този момент разбира, че трябва да се откаже. Понякога дори най-силните чувства не могат да променят съдбата.

В този случай, на истинската ѝ любов е писано да бъде с някой друг.

Марк, Бриджит и Даниел: Дневникът на Бриджит Джоунс (2001)

Бриджит Джоунс, подобно на много други млади жени на пазара на труда, постоянно балансира между стремежите си за кариера и търсенето на любов.

Чувства се разкъсвана и между двама много различни мъже. От една страна, е чаровният ѝ, но съмнителен шеф Даниел, който винаги умееше да омайва жените с думи. От другата страна е Марк, красив, но сдържан джентълмен, който винаги кара сърцето ѝ да бие по-силно.

В крайна сметка Марк печели ръката ѝ – класически случай на любов, която побеждава всичко.

Джулиет, Марк и Питър: Наистина любов (2003)

Марк, безнадеждно влюбен в съпругата на най-добрия си приятел, Джулиет, държи чувствата си дълбоко скрити  в себе си.

Той се страхува да разкрие истинските си емоции и вместо това излива сърцето си върху картички.

Въпреки че Джулиет признава обичта му, тя в крайна сметка остава вярна на съпруга си Питър.

Нола, Крис и Клои: Мач пойнт (2005)

В този завладяващ сюжет на Уди Алън проследяваме Крис, бивш професионален тенисист, който сега преподава този спорт на други.

Влюбва се в сестрата на приятеля си – Клои и се женят. Крис обаче не може да се отърси от чувствата си към Нола, зашеметяващото гадже на приятеля му. Въпреки усилията му да устои, Крис и Нола се поддават на желанията си и започват тайна афера.

Но когато Нола заплашва да разкрие забранената им любов пред съпругата на Крис, напрежението се покачва и последствията стават ужасни. Не всички в този сложен любовен триъгълник стигат до щастлив край.

Кристина, Хуан Антонио и Мария Елена: Вики, Кристина, Барселона (2008)

Всъщност, в този любовен триъгълник са въвлечени четирима души.

Всичко започва, когато Кристина и нейната приятелка Вики се отправят към Испания и се запознават с чаровния художник Хуан Антонио.

И двете жени са отнесени от чара му и се оказват във връзка с него, въпреки че Вики вече е заета и в крайна сметка се омъжва за приятеля си.

Нещата се усложняват още повече, когато в ситуацията се намесва бившата съпруга на Хуан Антонио, Мария Елена, която е доста нестабилна психически.

Пийта, Катнис и Гейл: Игрите на глада (2012)

Въпреки хаоса и разрушенията на апокалиптичния свят, любовта все още намира начин да разцъфти.

Сред постоянната битка за оцеляване Катнис се оказва притисната между любвеобилния Пийта и загадъчния Гейл.

Докато сагата се развива, Пийта и Катнис стигат до олтара и създават семейство, но Гейл продължава да поддържа силна връзка с любимата си.

Източник

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *