Сомелиер на България за 2014 г. е етрополски зет

Йордан Кирилчев е опитвал хиляди вина, но най-много цени българските

Йордан Кирилчев открива страстта си към виното съвсем случайно. Докато работел в елитно заведение в столицата, обичал да чете етикетите на бутилките. Постепенно научава всяко едно вино с какъв вкус и аромат е и за коя храна е подходящо. Талантът му не остава незабелязан и управителите на заведението му предлагат да го запишат на курс за сомелиер. Така започва неговата история отпреди повече от 20 години….

Сомелиерството е сред най-престижните и добре платени професии в сферата на ресторантьорството по света. Освен че има изключително добре развити сетива, както и умение да оценява характеристиките на виното, сомелиерът трябва да владее и изкуството да съчетава храната с най-подходящия сорт вино. Нещо повече, той трябва да е добър психолог и да „усеща” клиента, за да му предложи подходящото вино на подходящата цена.

„Най-голямото предизвикателство на тази професия е изучаването на материята, която е огромна. Да научиш всички места, откъдето идва виното, да знаеш какво можеш да очакваш от даден сорт, който е от определен географски регион, както и всички почвени и климатични особености, е много трудно. Голямо предизвикателство е и ,да поддържаш тези знания,“ споделя г-н Кирилчев. По пътя на успеха той се сблъсква с редица трудности. Въпреки огромната чуждестранна литература, която е изчел, и хилядите места от винени региони, които е посетил, има моменти, в които се пита има ли смисъл да продължи.

Съпругата му Валерия се оказва негова опора. Тя не спира да го следва във всяка една дестинация и така един ден, Йордан Кирилчев прави винен лист, който е забелязан от световното списание Wine Spectator, и получава награда. Следва и престижната награда „Сомелиер на годината за 2014 г.“. Денонощният му труд е възнаграден.

„Много е хубаво, когато си признат в цяла България. Когато съм в чужбина и разберат, че съм „най-добър сомелиер за 2014 г.“, всички започват да ме гледат с уважение. Там ценят сомелиерите и когато разберат, че си номер едно, подхождат по съвсем различен начин, предлагат ти да  дегустираш вината им, посрещат те съвсем различно“, разказва още етрополският зет, известен в цял свят.

Докоснал се е до най-добрите вина в света, но за него най-доброто вино си остава българското.

„Опитвал съм вина за по 5 000 евро бутилката. Въпреки това всеки човек има различно възприятие за хубаво вино и цената не винаги е определяща. Най-хубавото вино за някого е това, което той самият харесва. Единственото, което съветвам хората е, да си надграждат вкуса. Така например, ако пиеш определено вино от един регион, е добре да се опита и от друг, за да могат да се усещат разликите. Най-хубавото вино е това, което ти харесва на теб самият“, съветва сомелиерът.

Той отбелязва също, че с всяка изминала година българските вина стават все по-добри и успешно се конкурират със световните марки. Подчертава, че през последните години от пандемията има голям рестарт на винения туризъм у нас. Все по-често се срещат хубави места в страната ни, където може да се дегустира вино, да се разгледат избите, дори да спи на мястото, където се произвежда виното. Хората от винени региони в България дори си направиха карти, на които са посочени по значимите изби, които човек може да посети и така улесняват туристите.

„Българските вина са най-хубавите и качествените“, категоричен е Йордан Кирилчев. В същото време той съветва потребителите да не купуват вино под 20 лв. бутилката, защото за него тези вина са по-посредствени. Любимите му винени региони в света са южен Тирол в Италия и микрорегиона Шабли във Франция, където се прави основно шардоне.

Хобито се е превърнало в професия за Йордан Кирилчев. Успехът не го главозамайва и всяка свободна минута той пътува не до екзотична точка по света, а до китното Етрополе. „Искам децата ми да израснат тук. Много по-спокойно е. Въздухът е по-чист и хората са по-задружни и добри“, споделя още Кирилчев.

Йордан Кирилчев е сомелиер на България за 2014 г. от конкурса „Сомелиер на годината“, организиран от Българска асоциация на професионалните сомелиери. Интересът към него не стихва и до днес. Признат е и от престижното световно списание за вина Wine Spectator. За малцина е известно, че Йордан Кирилчев е тясно свързан с гр. Етрополе. Той е етрополски зет и по-голямата част от времето си прекарва именно в Етрополския Балкан.

източник: www.etropolezahorata.bg

Текст: СИБИЛА КУСЕВА