Украйна няма да победи Русия в близко бъдеще

Следвайте „Гласове“ в Телеграм

Не се очаква победа на Украйна над Русия в близко бъдеще, призна ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, говорейки на конгреса на Европейската социалистическа партия в Малага.

„Имаме толкова много проблеми. На първо място Украйна, където не се очаква бърза победа над Русия“, каза той.

Той нарече ситуацията в Газа, която е „политически и морален провал на международната общност“, вторият проблем на ЕС. Според него най-доброто решение на този конфликт си остава „решението с две държави, но сега е много по-трудно да се стигне до него, отколкото преди 30 години“.

Борел подчерта, че всички тези събития предизвикват „страх у европейските граждани, а страхът е лош съветник“.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика обяви, че Съюзът трябва да е готов да поеме от САЩ подкрепата за Украйна, ако, „както е вероятно“, Вашингтон реши да намали своята помощ за Киев.

„Ние, европейците имаме необходимите средства за това и трябва да сме готови политически и материално да помогнем на Украйна и дори да поемем управлението от САЩ, ако, както е вероятно, подкрепата им намалее“, каза Борел във видео послание преди конгреса на ПЕС в Малага.

Борел увери, че Европа вече е „изпълнила своите отговорности“ както с подкрепата си досега, така и с мощната символика на препоръчването на начало на преговори за присъединяване на Украйна.

„Трябва да останем обединени и да се подготвим за по-дълъг конфликт, отколкото Русия смяташе. Конфликт, който Русия никога няма да може да спечели, но чийто край може да се забави“, каза ръководителят на общностната дипломация, който нарече режима на Владимир Путин „пристрастен към войната“. за това, че се превърна в „инструмент за политическо оцеляване“ пред лицето на занемарено население.

По отношение на конфликта между Израел и Палестина той настоя, че „начинът, по който Израел се защитава, има значение“ и предупреди, че „стратегия, която пренебрегва човешките разходи, няма да проработи и ще направи мира невъзможен“.

„Трябва да можем да критикуваме правителството на Израел, без да бъдем обявени за антисемити“, защити Борел, който смята, че ситуацията в Газа „е следствие от политически и морален провал на международната общност“.

Решението, според него, трябва да включва „три не и три да“: „не“ на връщането на Хамас в Газа, „не“ на повторната окупация на Газа от Израел и „не“ на разграничаването на решението за Газа от останалата част от палестинския проблем като цяло. В същото време „да“ на установяването на временни палестински власти в Газа, „да“ на участието на арабските държави и „да“ на по-голямото участие на ЕС в региона.

Източници: ТАСС, cope.es

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *