Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Пол Хилберс изнесе лекция на XVI годишна научна сесия на УНСС

Традиционната годишна научна сесия на УНСС обобщи резултатите от научноизследователските проекти на университета, завършили през 2023 г. В рамките на събитието изпълнителният директор на Международния валутен фонд Пол Хилберс изнесе лекция.

В официалното откриване участваха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, зам.-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д.н. Михаил Мусов, изпълнителният директор на Международния валутен фонд Пол Хилберс, Владимир Данаилов, регионален директор за Източна Европа на престижното издателство Elsevier, собственик на световната база данни с научна информация Scopus, проф. д-р Еленита Великова, главен секретар по науката на университета и Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров откри научната сесия като наблегна на  постиженията на УНСС в научноизследователската дейност. „Бележим изключителен ръст на нови изследователски проекти. Можем да се поздравим с активно участие в общо 11 проекта, финансирани по различни национални програми, чрез които са привлечени над милион и половина лева външно финансиране за Университета. Още толкова средства са привлечени от участието ни в 21 международни проекта. Потенциалът за растеж е в научноизследователските проекти и в интернационализацията на нашия университет“, каза проф. Димитър Димитров и подчерта, че младите учени активно се включват в научноизследователската дейност. „Неслучайно, тазгодишната награда за млад учен с принос към развитието на Дунавското сътрудничество (Danubius Young Scientist Award), инициирана от Института за Дунавския регион и Централна Европа и Федералното министерство на образованието, науката и изследванията на Австрия, беше спечелена от доктор на нашия университет“.

„Всички ние трябва да бъдем горди от това, което постигнахме през последните години в ресор научно-изследователска дейност. С общи усилия на академичното ръководство и академичния състав, на Програмния съвет, на дирекция „Наука“ и на Центъра за изследователски и образователни проекти. Успяхме да повишим нашата оценка за получаване на статут на изследователско висше училище с 25 % само за 2 години. Това наистина е една голяма крачка, която трябва да си даваме сметка, че е резултат от системните усилия на всички нас. Единственото, което се иска е да продължим да работим със същото усърдие, за да получим този статут, който ние като институция заслужаваме. И вярвам, че това ще стане много скоро“, каза доц. д.н. Михаил Мусов.

Пол Хилберс изнесе лекция на тема „МВФ и бъдещето на мултилатерализма. Роли, отговорности и актуални проблеми“.  „Голяма чест е за мен да бъда в световно известния Университет за национално и световно стопанство, който мисля, че е много ценен за България, защото не само образова хората, но и помага да израснат в своята кариера на национално и международно ниво, както управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, която е възпитаник на УНСС. Смятам, че конференцията, която отчита научните постижения  е от огромно значение на бъдещото развитие на Университета“, каза Пол Хилберс. В хода на изложението си той разгледа създаването на МВФ и проследи историческото му развитие, неговото участие в световните финансови процеси и ролята му в кризисни за света финансови ситуации.

Пол Хилберс написа в Златната книга на УНСС:

„За мен е огромна чест да бъда гост на Университета за национално и световно стопанство в София. Този университет е алма-матер на много българи, които заемат ръководни позиции в страната и чужбина. Бих искал да спомена двама души, които също станаха „Доктор хонорис кауза на УНСС“ – Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, и Димитър Радев, управител на БНБ.

Самият аз като професор оценявам огромното значение на образованието за нашето общество. Много съм горд, че имам възможността днес да изнеса лекция в Университета за национално и световно стопанство за ролята на МВФ.

Пожелавам на Университета всичко най-добро в бъдещите му начинания и се надявам, че ще образова още много талантливи български и чуждестранни студенти.“

 В своето изказване Владимир Данаилов подчерта, че УНСС се развива, като научноизследователски университет. „Развитието на науката е много важно, защото тя помага за справяне с кризите. Ние всички усещаме как поради пандемията от COVID-19 и другите кризи рязко се промени облика на българската икономика. Не искаме да върнем икономиката на ниските разходи. Ние сме някъде по средата на пътя между икономиката на ниската стойност и икономиката на високата добавена стойност. Новият икономически профил на България, който ще се съревновава на глобалния пазар, ще се създаде чрез иновации, научни пробиви, нови изобретения.  Именно за това е много важно да ускорим развитието на науката в България, за да не „заседнем“ между двата вида икономики“, каза господин Данаилов.

Работата на форума протече при регламент: представяне на проектите и последващи дискусии, което даде възможност да се откроят и коментират различни проблеми от изследователската програма.

Сесията се проведе в три секции, в които бяха включени 31 научноизследователски проекта.