Лилавият цвят: Символика и значение в психологията

Всеки човек има свои собствени вкусове и предпочитания. По цвета на облеклото можете лесно да разберете за личността на човек, да научите за характера и настроението му. Лилавото е кръстоска между синьо и червено, то е ярко и затова привлича вниманието. Какво означава този цвят в психологията?

Лилавото привлича вниманието, без да превзема. То има силата да активира ума и емоциите, насърчавайки креативността. Студените тонове повишават възбудата и подобряват представянето при задачи за внимание и памет. От друга страна, топлите, с тон по-близо до червеното или с по-висока наситеност, насочват вниманието ефективно.

Следователно лилавото е идеалният избор при боядисване на стените на кабинет или работна зона, тъй като допринася за среда, благоприятна за творчество и размисъл. Освен това комбинацията от усещания, които предлага, насърчава наблюдението и фокуса. Следователно е свързано с дълбок размисъл и интроспективно мислене.

Този цвят ви позволява да се свържете със себе си, да изследвате нови идеи и да подходите към решаването на проблеми чрез иновативен подход, защото това е цвят на мир и спокойствие.

По същия начин този тон е свързан с храброст, смелост и решителност. Пример за това е лилавото сърце, което е присъждано на членове на въоръжените сили, които са получили наранявания при изпълнение на служебния си дълг.

В професионален контекст придава висока стойност на възвишени цели. Тази асоциация ни кара да осъзнаем, че лилавото може да се превърне в символ на амбиция и стремежи, насърчаване на високи постижения и ангажираност в преследването на важни цели.

Когато се използва умерено, лилавият цвят събужда чувства на радост, спокойствие и вдъхновение. Въпреки това, в излишък или в неподходящ контекст възникват негативни асоциации, които влияят на нашето настроение.

От една страна, лилавото може да породи усещане за арогантност или суета. Например, стая, където всяка повърхност е наситена с интензивен и ярък тон, кара собственикът да изглежда сякаш иска да се открои на всяка цена.

В определени ситуации този цвят предизвиква меланхолия. Освен това понякога предполага изолация или интровертност. Това е така, защото създава впечатлението, че тези, които го използват прекомерно, търсят уединение или се чувстват отчуждени. Тези последици подчертават колко е важно този цвят да се използва разумно и да се вземе предвид контекстът, в който се използва.

Като цяло хората, които изпитват афинитет към лилавото, обикновено имат по-артистично излъчване. Може също да се интересуват от духовно израстване и да намират смисъл в своите преживявания.

По-специално се смята, че жените, които предпочитат лилаво, постоянно се стремят към духовно развитие. Те дават приоритет на мира, хармонията, защитата и подкрепата в живота си.

От друга страна, мъжете, които имат склонност към лилавото, са склонни да бъдат по-изразителни. Те живеят живота си по свой начин, понякога до степен да изглеждат суетни или арогантни.

Така лилавото вдъхновява и предизвиква, напомняйки ни, че в неговата дълбочина намираме платно за творчество, духовност и изследването на неизвестното.

Източник 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *