Русия саботира България за домакинството на COP29

България вероятно няма да поеме домакинството за следващата среща на ООН по климатичните въпроси (COP29) заради ветото на Русия, предаде АФП.

Москва не е съгласна страните от Европейския съюз да председателстват срещата, след като наложиха санкции на Русия заради инвазията ѝ в Украйна. Тази стъпка блокира кандидатурата на България за домакинство.

Преговорите за това кой да наследи Обединените арабски емирства, попаднаха в безпрецедентна безизходица, като страните от региона на Източна Европа, който трябва да бъде домакин на годишната среща на върха на ООН, не успяват да се споразумеят за конкретен кандидат.

Молдова се е кандидатирала за председател през следващата година, а Сърбия също обмисля да подаде кандидатура.

На 7 ноември Азербайджан също потвърди, че кандидатства за домакинство на COP29 и изненадващо получи подкрепа от страна на Армения.

В съвместно изявление на двете правителства се казва, че този ход е жест на добра воля за насърчаване на помирението между двете съседни страни.

По-рано се очакваше Азербайджан и Армения да блокират взаимно кандидатурите си за домакинство.

Този ход може не само да разреши проблема, който виси над форума COP28, провеждащ се в Дубай, но и да допринесе към по-голямо доверие между Ереван и Баку, след като през септември Азербайджан си върна региона Нагорни Карабах.

Съгласно насоките на ООН председателството на COP се определя на ротационен принцип от 5 глобални региона и страните от този регион решават единодушно помежду си кой да поеме домакинството.

Председателят на COP играе ключова роля в ръководенето на разговорите между близо 200-те държави, присъстващи на годишните преговори на ООН за климата, и обикновено една държава поема както председателството, така и домакинството на срещата на върха.

Ако страните не могат да одобрят председател на COP29, може да се наложи ОАЕ да запазят ролята си за втора година. Ако страните не изберат нов домакин, мястото на срещата на върха може да се върне в Германия, където е седалището на секретариата на ООН по въпросите на климата.

Дали някоя от последните страни кандидатки ще получи одобрение на регионално ниво, ще стане ясно тепърва. Дипломатите трябва да вземат решение преди края COP28 на 12 декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *