„Сглобката“ загуби един ден на парламента“

Колегите от управляващата „сглобка“ днес загубиха един ден на парламента в това да си мерят предложенията за дерогация като истината е, че битката е кой да краде през „Лукойл“. Това коментира Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на „Има такъв народ“.

Йорданов попита дали конкретна фирма няма да застане като посредник на вноса на петрол в „Лукойл“ след дерогацията, както и защо тази дерогация е само за руски суров петрол, без да има изискване за руски нефтопродукти.

„Нали усещате каква е тънката разлика да се внася суров петрол и да се внасят нефтопродукти – как за едното има забрана, а за другото – няма. Как вероятно танкерите, които ще внасят азерския или казахстанския петрол вече са готови и са свързани вероятно с тази фирма и дали заради това не е цялата битка? Защо ни правят на маймуни целия парламент, а вас ви карат да повтаряте като рупори – Русия, финансираме войната. Не му ли финансираме войната като му купуваме готовото гориво?“, посочи Йорданов.

Той каза, че природният газ, който се потребява в България е руски, минава през посредник – Турция и попита как точно пречим за финансирането на войната, водена от Руската федерация, като купуваме руски газ през посредник. По думите му само за тази година Испания е купила рекордно количество руски втечнен газ. Йорданов попита дали няма сега природният газ да поскъпне заради пускането в енергийния микс на този от хранилището в „Чирен“.

„Правилата са такива, че през лятото би трябвало да се използва газът в „Чирен“, а за зимата да се пълни нов. Те не го направиха това лято ПП-ДБ, за да казват как цената на газа е ниска, защото, вкарвайки в общия микс скъпия газ от „Чирен“, цената щеше да е по-висока“, обясни Йорданов и добави, че сега има изискване от ЕС и скъпият природен газ от „Чирен“ ще трябва да влезе в микса. Той посочи, че в крайна сметка сега до потребителите ще достигне много по-скъп газ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *