ChatGPT на една година

Журналистите от Reuters попитаха най-известния чатбот с изкуствен интелект – ChatGPT – как се чувства на първия си рожден ден.

Той отговори:

„Благодаря за пожеланията за рождения ден! Важно е да се отбележи, че като компютърна програма нямам чувства или съзнание, така че не изпитвам емоции като хората.“

Въпреки това, неговите реакции, невероятно подобни на човешките, завладяха света през изминалата година.

И макар да е отговорил на милиони потребителски запитвания, нарастващото му влияние повдига въпроси за ролята на изкуствения интелект за човечеството, отбелязва Reuters и допълва, че създателят на ChatGPT – OpenAI този месец беше разтърсена от истинска буря в Управителния съвет.

Само за няколко дни, главният изпълнителен директор Сам Алтман беше уволнен и върнат на поста си в компанията.

Междувременно, през изминалите 12 месеца ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се софтуерно приложение в света.

Това предизвика стартирането на конкурентни чатботове от технологични лидери като Microsoft, Alphabet и множество стартъпи, които си осигуриха милиарди финансиране чрез идеята за разработване на инструменти с изкуствен интелект.

Използването на генеративния изкуствен интелект наруши утвърдените процеси в някои от водещите индустрии – от изчислителните облаци и обслужването на клиенти до редактирането на филми и писането на сценарии.

Рискове и негативи

OpenAI и Microsoft бяха въвлечени в съдебни дела, заведени от групи собственици на авторски права, включително авторите Джон Гришам, Джордж Р.Р. Мартин и Джонатан Франзен, заради предполагаемата злоупотреба с техни произведения за обучение на системи за изкуствен интелект. Компаниите отхвърлиха обвиненията.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *