Strava, Duolingo, Yelp: Любовта дебне от всяко приложение

Когато Кортни Холингсуърт започва да ползва приложението Strava идеята ѝ е да проследява спортните си постижения и може би от време на време да пише по някоя похвала на трениращ колега.

Случва се обаче и нещо друго. Преди около две години чрез това приложение тя се запознава с Питър Кшивош, любител-спортист и бегач като нея. Той коментира постовете ѝ почти всеки ден. Започват да си говорят, а през 2021 г. се виждат по време на едно състезание. Няколко месеца по-късно те са двойка и живеят заедно. По ирония на съдбата Кортни вече работи за приложението, което ги е запознало.

Strava не единственият продукт, създаден с различна цел, който обаче събира и двойки.Всъщност традиционните приложения за запознанства вече не са чак толкова евтино удоволствие, пише The Wall Street Journal. Напротив, абонаментът за тях е по-скъп от този за Netflix например. Отчетите на компаниите-собственици на приложения за запознанства сочат, че все по-малко хора се съгласяват да се абонират за тях.

Кортни е точно такъв пример. Тя казва, че винаги е била колеблива по отношение на тези продукти. При спортните приложения ситуацията е друга – те събират широк спектър от хора с различни интереси и разговорът може да започне със съвсем неромантични намерения. Освен това на опит за интимно сближаване се гледа като на нещо странно. Но пък понякога хората намират сродните си души.22-годишният софтуерен инженер Гейб Вордик умишлено избягва приложенията за запознанства. Казва, че иска да разчита на старомодния начин за срещи с хора – заведения, купони, общи познати. Той спортува и прекарва голяма част от свободното си време карайки колело, в преходи или пък тичайки. И използва Strava. В началото на годината приложението му предлага да се свърже с момиче, което познава от университета. Така той разбира, че тя обича да кара кънки на лед. Пише ѝ, че живее в Бостън и би се радвал да се научи да кара. В крайна сметка двамата излизат в продължение на шест месеца. Както много други потребители Вордик не е започнал да използва Strava с цел намиране на интимен партньор, но реалността го кара да гледа на приложението като на още един начин за запознанства.

Роб Циесеилски иска да учи испански. Той е на 43 години, работи в компания за организиране на събития. За да напредне в испанския, започва да ползва приложението Duolingo. 38-годишната Аманда Лопес пък се опитва да научи мандарин и изтегля същия продукт.

Duolingo има опция, с която потребителите могат да се свързват чрез Facebook. Освен това има и класация на учещите с най-високи резултати. След като Аманда се появява на едно от челните места Роб започва да я поздравява за постиженията ѝ. Тя пък го намира във Facebook. Двамата започват активна комуникация, която прераства в дълги часове видеочатове, тъй като той е във Вашингтон, а тя – във Филипините. През юни 2022 г. се срещат на живо, а месец по-късно се женят. Сега Лопес чака виза, за да се премести в САЩ. А съпругът ѝ казва:

„Скоро хората ще започнат да се намират един друг във всяко приложение“.

Общият интерес към храната събира през 2012 г. Тери Ръсел и Мел Чионг. И двамата имат по един развод зад гърба си и ползват приложението Yelp, в което се публикуват рецензии за ресторанти и могат да се правят резервации.

Платформата позволява реакции на чужди рецензии. Мел коментира нещо написано от Тери и така разговорът започва. Двамата откриват, че ходят в едни и същи ресторанти и фитнес зала в Калифорния, но в различни часове. Започват да се срещат, а през 2018 г. се женят.

„Никога не съм смятала, че чрез това приложение мога да намеря любовта“, казва Тери. Съпругът ѝ е предпазлив и съветва, че в Yelp не бива да се търси любов. Но пък казва:

„Ако между двама души има връзка, нещата се случат, платформата е без значение“.

Letterboxd е приложение за филмови рецензии. В него има богата колекция от отзиви. През 2020 г., когато в Мелбърн е наложен строг локдаун заради Covid-19, 23-годишният тогава Дигби Хътън пише рецензия за тайвански филм. По това време Меган живее в Малайзия, попада на написаното от него и го харесва. Хътън проверява профила ѝ в приложението, впечатлява се от нейните рецензии и започва да я следва.

Макар че живее в Малайзия, Меган също е от Мелбърн. Заради ковид ограниченията обаче не може да се прибере. Двамата стават приятели онлайн, говорейки предимно за филми. В началото на 2022 г. Меган най-сетне успява да се върне в Австралия. Оттогава двамата са заедно и гледат по 3-4 филма седмично. Никой не намира за странно, че приложение за кино ги е събрало.

„Такъв е светът, в който живеем. Свързваме се по привидно необичайни начини“, казва Хътън.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *