УНСС беше част от тазгодишните Награди на немската икономика в България

На 25 януари 2024 г. в Гранд хотел Милениум се проведе тържествена церемония по връчването на 20-те юбилейни награди на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) в България, които отличават фирми, допринесли значително за развитието на българо-германските икономически отношения. Наградените за дейността си през 2023 г. компании бяха: Schwarz Global Services Bulgaria в категорията „Голямо предприятие”, Logisoft за „Малко и средно предприятие” и Kaufland Bulgariа в категория „Социален ангажимент“. Наградата на Kaufland Bulgariа е за корпоративната социална отговорност на компанията в областите на околната среда, обществото и образованието, реализирана през изминалата година с многобройни инициативи, включително съвместно с УНСС.

Ректорът на нашия университет проф. д-р Димитър Димитров участва във връчването на Почетната награда на германската икономика, с която беше удостоен д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, за неговите големи заслуги и цялостен принос за развитието на двустранните търговско-икономически отношения между Република България и Федерална република Германия през последните десетилетия. Д-р Василев се оттегля от поста след 30 години успешна работа в Камарата, за която получи множество поздравления. В своето приветствие към него проф. Димитров изтъкна сътрудничеството на ГБИТК с УНСС, както и отличното партньорство с някои от фирмените членове на Камарата. В края на словото си проф. Димитров покани д-р Василев за преподавател в нашия университет.

Доц. д-р Моника Моралийска, зам.-ръководител катедра „МИО и бизнес“ и координатор на споразумението между УНСС и ГБИТК, беше член на журито по определяне на победителите. Тя сподели, че изборът е бил изключително труден поради силната конкуренция на много успешни и иновативни фирми в конкурса. В журито взеха участие и г-жа  Деница Димитрова, управител на сп. „Мениджър“, г-н  Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара, г-жа Златомира Стефанова, зам.-кмет „Икономика и международно сътрудничество“ на община Русе, г-н Константин Палавеев, изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони, д-р Мариана Чолакова, представител на ГБИТК за район Южен Централен и почетен консул на Германия в България със седалище в Пловдив, г-н Мартин Гиков, зам.-министър в Министерство на иновациите и растежа, г-жа Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, г-н Станимир Николов, управител на StoreIT, проф. д-р инж. Стефан Стефанов, Технически университет – София и г-н Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата.

На церемонията гостите бяха поздравени от Тим Курт, президент на ГБИТК, Мартин Ванслебен, главен управител на Германската индустриално-търговска камара (DIHK) в Берлин, Н. Пр. Ирене Мария Планк, посланик на Федерална Република Германия в София, Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа, и г-н Николай Павлов – заместник-министър на икономиката и индустрията и Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ и КВС Банк, Кънтри мениджър на KBC Груп в България. Официални гости бяха заместник-министри, представители на Германското министерство на икономиката и енергетиката, представители на немски фирми в България, както и на медийните партньори на събитието – в-к „Капитал”, Българска телеграфна агенция (БТА), Economy.bg, Money.bg, Лидер.бг и сп. „Мениджър”.