Питър Мей Зимен гроб

Шотландският писател Питър Мей, известен у нас с поредицата за остров Луис и с майсторски заплетени трилъри като „Безмълвна смърт“, „Ще те защитя“ и „Нощна порта“, се завръща с една смразяваща история, както подобава за началото на февруари!

На фона на едно тревожно бъдеще „Зимен гроб“ (превод: Надя Баева, 320 стр., цена: 22 лв., художник на корицата: Росен Дуков) предлага интригуваща загадка, а разказът е напрегнат и емоционално наситен. Млада метеороложка проверява планинска метеорологична станция в Кинлохлевен и открива вледенен труп на изчезнал мъж. Камерън Броуди, детектив от Глазгоу, поема на опасно пътуване към изолираното и сковано от мраз селище. Той има лични причини да разследва случай на убийство толкова далеч от района си на действие. Много скоро на Броуди му се налага да се изправи пред призраците на миналото си и пред убиец, решен да погребе завинаги мрачна тайна.

Питър Мей постигна същински триумф – книгите му се продават в милионни тиражи във Великобритания и по света, а виртуозно композираната трилогия за остров Луис му донесе редица награди за литература в Европа и Америка. „Черната къща“ – първата част от поредицата, която излезе най-напред във Франция – е определена от вестник „Юманите“ като „шедьовър“. Тя му спечели няколко отличия, сред които Наградата на френските читателите „Сезам“ за най-добър криминален роман за 2011 година, „Книга на годината“ 2011 на британския сайт за криминална литература и трилъри, както и американската награда „Бари“ за криминален роман на годината за 2013-а година. „Човекът от остров Луис” спечели голямата награда на читателите на френския ежедневник Le Télégramme и международния приз на фестивала в Коняк, Франция.

През 2020 г. за първи път на български език излезе една от по-ранните книги на Мей, носеща пророческото заглавие „Карантина“. „Колибри“ издаде и самостоятелните трилъри „Безмълвна смърт“, „Ще те защитя“, „Нощна порта“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *