Колко пари са платили родителите за бележки за отсъствия на децата си?

От октомври до днес у нас са издадени над 1,6 милиона електронни медицински бележки. Само от началото на януари досега издадените документи са 466 363.

Ако допуснем, че личните лекари взимат максимално ниска такса от 2 лева – за януари сумата е над 930 000 лева.

Илия Илиев плаща 2 лева за бележка, но не смята, че ако тя бъде заменена с амбулаторен лист ще има съществена разлика.

„За мен няма разлика стига отсъствията да се броят извинени, сега е доста удобно, когато бележката отива директно в училище“, казва той пред bTV.

Личният лекар д-р Методиева предлага регламент колко да струва една бележка, за да няма спекулации с цената. По думите ѝ нормална цена е от 2 до 5 лева.

Тази идея съобщи в предаването проф. Христо Хинков пред bTV. Той обясни, че когато се прави преглед от лекар винаги се издава амбулаторен лист и именно той трябва да бъде приет от учебното заведение:

„Имаме принципното одобрение на този акт от БЛС, очакваме това да се финализира в най-скоро време, така че медицинската бележка да отпадне въобще“, каза проф. Хинков.

От лекарския съюз възразиха: „Разговори между Съсловната организация и Министерство на здравеопазването по тази тема не са водени и Български лекарски съюз не е давал принципното си съгласие“, казаха оттам.

А от образователното министерство съобщиха, че са научили за идеята от медиите и сформират мждуведомствена група.

„Как ще се пренесе тази информация в амбулаторните карти още повече, така че тя да бъде защитена“, каза образователният министър Галин Цоков.

Ако след обсъжданията бележките отпаднат като документ, ще са нужни и промени в наредби, уточниха още от образователното министерство.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *