София, Пловдив и Русе се върнаха към ръст на сделките с имоти в края на 2023 г.

Сделките с имоти в София, Пловдив и Русе са се върнали към растеж в края на миналата година, след като намаляваха пет последователни тримесечия от средата на 2022 г. до края на лятото на миналата година. В същото време активността на пазара по Черноморието продължава да се забавя, същото важи и за имотния пазар в страната като цяло, който отчита най-ниския брой сделки за четвъртото тримесечие от 2010 г. насам.

В София през последното тримесечие на миналата година са изповядани 10 075 сделки, което е ръст от 4,2% спрямо същия период на 2022 г., сочат изчисления на Investor.bg на база данните на Агенцията по вписванията. Ръстът през четвъртото тримесечие обаче не успява да компенсира пониженията през останалите три тримесечия на миналата година и столицата приключва 2023 г. със спад на сделките от 5,9% спрямо предходната година. Общо 32 072 сделки са били вписани в града през миналата година.

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто.

Малък ръст на сделките от 1,6% на годишна база през четвъртото тримесечие регистрира и Пловдив с 4870 сделки в края на миналата година. Това донякъде е изненадващо предвид колебливото представяне на града през миналата година. Той започна 2023 г. със спад на сделките с 9% на годишна база, а през второто тримесечие понижението почти се удвои до 17,8 на сто. Двуцифрено намаление на сделките беше регистрирано и през третото тримесечие от 14,7% и Пловдив дори отстъпи второто си място в страната на Варна по брой изповядани сделки.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *