Гастарбайтерите ще плащат данъци за доходите си в Германия

Много българи, които получават доходи от Германия, ще бъдат засегнати от промени в спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между двете страни, предупреждават данъчни консултанти. Промените са в сила от 1 януари, т.е. ще засегнат облагането на доходите, получени тази година, но които ще се декларират през 2025 г.
Едни от най-потърпевшите ще са сезонните работници, които работят по няколко месеца в Германия. До този момент обикновено те бяха освободени от данъчно облагане и в двете държави, тъй като в Германия доходите им не надвишават необлагаемия минимум, а в България спогодбата предвижда освобождаване от облагане. Затова тези лица не подаваха данъчна декларация пред НАП, а приходната агенция не преследваше това нарушение, заради липсата на данъчен ефект.
Ситуацията за тях обаче съществено се променя. Доходите на българските сезонни работници в Германия вече ще бъдат обложени ефективно в България, ако това не е направено в Германия. Те трябва да знаят, че данъчните служби на двете страни обменят автоматично информация за доходите от трудови правоотношения, което означава, че НАП може да осъществява контрол.
Най-съществената промяна, с най-голям практически ефект, според данъчни консултанти, е преминаването от „освобождаване с прогресия“ към „обикновен данъчен кредит“.
Методът „освобождаване с прогресия“ предвижда доходите, получени в чужбина, да бъдат освобождавани от облагане в България (изключването им от данъчната основа), като не се интересува дали тези доходи са ефективно обложени в държавата на източника. Този метод е по-лесен за администриране и по-благоприятен за данъкоплатците. При метода на данъчния кредит фокусът е насочен към платения в чужбина данък, който се приспада от дължимия данък в България. Той е по-фискално насочен, тъй като гарантира ефективно данъчно облагане.
Единствено за пенсии и за доходи от държавна служба, за които спогодбата предвижда да бъдат обложени само в Германия, ще продължи да се прилага досегашният метод „освобождаване с прогресия“, т.е. да не се декларират в България.

автор:Дума

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *