С колко се вдигат цените след въвеждане на еврото

Ефектът от въвеждането на еврото върху повишението на цените е минимален – в рамките на 0,1-0,2%. Това коментира в „Здравей, България” икономистът Петър Ганев. Финансовият анализатор Преслав Райков също заяви, че покупателната способност няма да се промени след влизането ни в еврозоната. „В средносрочен и дългосрочен план тя само ще се повишава”, заяви Райков.

Вчера Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане законопроекта, свързан с единната валута. В него са разписани основните промени, свързани с промяната. От документа става ясно колко време ще плащаме и в двете валути и в какъв срок ще трябва да обменим наличните си левове.

Икономистът Георги Ангелов разясни, че закръгляването на пенсиите при преминаване от левове в евро ще бъде нагоре, в рамките на един евроцент. Той допълни, че превалутирането в банките ще става без допълнителни такси, по официалния валутен курс, а не по този на банката.
 

istock
istock

 

Преслав Райков даде пример с въвеждането на еврото в Хърватия, където ефектите върху икономиката и туризма са били само позитивни. „Плашенето, че ще има някаква чудовищна инфлация и хърватската икономика ще замръзне, не се случиха”, заяви Райков.

Петър Ганев каза, че голямото предизвикателство за търговците ще бъде едномесечният период, в който ще може да се плаща и с двете валути. Той очаква България да покрие инфлационния критерий за присъединяване към еврозоната в края на годината.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *