Северноевропейците са най-щастливите хора в света

Финландия отново беше обявена за най-щастливата страна в света, като другите скандинавски нации заемат предно място в списъка, пише „Политико“.

Докладът за световното щастие, изготвен от конгломерат от международни организации, сравнява така наречените средни оценки на живота сред гражданите на повече от 100 страни в различни възрастови групи и полове.

Без значение за стереотипите за мълчаливите северняци и студените, тъмни зими, първите четири най-щастливи страни включват Финландия, Дания, Исландия и Швеция. Мястото на Белгия остава почти непроменено спрямо минало проучване, като се намира на 16-а позиция. Нещата не вървят толкова добре в САЩ и Германия, които бяха изместени от топ 20. В сравнение, България се намира на 81 място в списъка.

Като цяло хората по света изпитват повече негативни емоции, отколкото преди 15 години, с две регионални изключения: в Европа и Източна Азия.

Най-значително увеличение на щастието от последния доклад се наблюдава в страните от Централна и Източна Европа, по-специално в Чехия, Литва и Словения. Оценките на живота също се повишиха значително в бившите съветски страни и Източна Азия.

Страните в дъното на списъка са Лесото, Ливан и на последно място Афганистан.

Анализаторите казват, че нивата на щастие обикновено са свързани с по-висок БВП на глава от населението, социални придобивки, лична свобода, липса на самота и добра продължителност на живота.

Неравенството в щастието между старите и младите в световен мащаб се е увеличило с 20 процента. Като цяло бумърите и техните предшественици са по-щастливи от милениалите и членовете на поколение Z.

Разликата между половете в щастието също продължава. Отрицателните емоции остават по-разпространени при жените, отколкото при мъжете във всеки регион, анализиран от изследователите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *