В Русия връщат смъртното наказание за терористи

Темата за смъртното наказание за тероризъм ще бъде задълбочено проучена, за да се вземе решение по този въпрос, което да отговаря на очакванията на обществото, заяви ръководителят на фракцията на „Единна Русия“ в Държавната дума Владимир Василев.

Той коментира призивите за връщане на смъртното наказание за особено опасни престъпления. Това обобщи руската служба на Би Би Си.

По-рано призиви за връщане на смъртното наказание в Русия отправиха Михаил Шеремет, депутат в Думата от окупирания от Русия украински Крим, лидерът на „Справедлива Русия“ Сергей Миронов и депутатът Виктор Водолацки.

„Терористите разбират само от възмезден терор.

Никакви съдилища и разследвания няма да помогнат, ако на силата не се отговори със сила, а на смъртта – с тотални екзекуции на терористите и репресии срещу семействата им.

Световен опит“, написа Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, в канала си в Telegram.

Премахването на смъртното наказание в Русия е следствие от присъединяването на страната към Съвета на Европа и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

През април 1997 г. Русия подписа Шестия протокол към Европейската конвенция за правата на човека. Съгласно него никой не може да бъде екзекутиран в мирно време.

Този документ не е ратифициран от Държавната дума, но през 1999 г. Русия обявява мораториум върху смъртното наказание, докато във всички региони на страната не бъдат въведени съдебни заседатели.

На 1 януари 2010 г. съдебните заседатели се появяват във всички региони, но още преди това, през ноември 2009 г., Конституционният съд на страната постановява, че след това смъртното наказание няма да се прилага в Русия.

През 2022 г. председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин заяви, че връщането на смъртното наказание в Русия е възможно само чрез промяна в Конституцията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор:

news.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *