ВАС отмени спирането на демонтажа на Паметника на съветската армия

Върховният административен съд (ВАС) обезсили разпореждане на Административния съд в София, с което по жалба на сдружение „Изправи се.БГ“ и група физически лица е наредено да се преустанови демонтирането на Паметника на съветската армия в София, съобщи съдът.

Делото е образувано по частна жалба от Областна администрация на София. Ответници са сдружение „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров, Виктор Йочев и Георги Кадиев.

Върховните магистрати оставят без разглеждане искането, с което се оспорват действия на длъжностни лица от Областна управа-София по демонтиране и  нарязване и  на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия. Касационният състав на ВАС приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като „Изправи се.БГ“ и физическите лица нямат правен интерес от обжалването.

„За да е налице правен интерес, е необходимо този интерес да е пряк, личен и непосредствен“, посочва ВАС. Действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на паметника не засягат пряко и непосредствено правата на подателите на жалбата, допълва съдът.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *