Вредният за здравето топлинен стрес се увеличава в Европа

Европа все по-често се сблъсква с горещини, които са толкова силни, че човешкият организъм не може да се справи с тях. Това съобщиха от Европейската служба за наблюдение на климата и Световната метеорологична организация.

Учените отбелязват, че големите горещини създават особени рискове за здравето на работещите на открито, на възрастните и на хората със сърдечносъдови заболявания и диабет. В доклада се посочва, че смъртните случаи, свързани с горещините в Европа, са се увеличили с около 30% през последните 20 години.

„Миналата година, както знаете, беше изключително необичайна в световен мащаб, особено в сравнение с климата през последните няколко десетилетия, столетия или дори хилядолетия.
Стотици хиляди хора бяха засегнати от екстремни климатични явления през 2023 г. Те причиниха големи загуби на континентално ниво, които се оценяват на поне десетки милиарди евро. За съжаление тези числа едва ли ще станат по-малки, поне в близко бъдеще“, заяви Карло Буонтемпо, директор на Службата на ЕС за климатични промени „Коперник“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *