Всяко действие на САЩ за изземване на замразени руски активи би било незаконно

Всяко действие на Съединените щати за изземване на замразени руски активи би било незаконно, ще създаде опасен прецедент и ще бъде оспорено в съда, повтори отново в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от „Ройтерс“.

Камарата на представителите на САЩ прие в събота законодателен пакет на стойност 95 милиарда долара, предоставящ помощ за сигурността на Украйна, Израел и Тайван, който включва мярка за потенциално прехвърляне на конфискувани руски активи в Украйна.

Междувременно страните от Групата на седемте (Г7) обсъждат възможността за използване на около 300 милиарда долара суверенни руски активи, замразени на Запад, за подпомагане на финансирането на подкрепата за Украйна.

„Това е срив на всички основи на икономическата система“, каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Това е посегателство както върху държавна собственост, така и върху частна собственост. Това са незаконни действия.

Той каза, че ще има някакъв вид отмъщение и правни действия, без да навлиза в подробности.

„Ако се приложат такива мерки, много държави и инвеститори ще помислят 10 пъти, преди да инвестират в икономиката на САЩ или да запазят своите дялове там“, каза Песков.

Председателят на Държавнта дума, Вячеслав Володин каза, че Русия вече има основание да конфискува западни активи след приемането на законодателството на САЩ. Москва вече постави някои западни активи под временно управление и принуди множество прехвърляния на активи от чуждестранни към местни купувачи с отстъпки от поне 50%.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *