Иран изстреля дроновете.

Според „Ал Арабия“ Иран е изстрелял десетки бойни дронове в посока Израел от територията на провинция Керманшах и няколко други провинции, разположени в западната част на страната.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви пред Times of Israel, че дроновете, изстреляни от Иран, могат да достигнат израелска територия за няколко часа.

Системите за отбрана и нападение на израелските военновъздушни сили са приведени в бойна готовност, заяви Хагари.

Той каза, че в небето е имало десетки самолети. Израел и неговите съюзници, преди всичко САЩ, оценяват ситуацията и поддържат връзка.

Израел заяви, че „системите за отбрана и нападение“ са оптимизирани.

Хагари заяви, че „иранските сателити“ представляват „много заплахи“ за Израел, включително атаки с „ракети и дронове“.

Подчертава се, че израелските войски са „напълно подготвени“ както да защитават, така и да атакуват.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му от години се подготвя за възможността за директна атака от Иран, сега Израел е „готов за всеки сценарий“.

„Определил съм ясен принцип: ще нанасяме удари по всеки, който ни удари. Ще се предпазим от всяка заплаха и ще го направим хладнокръвно и решително“, каза той.

В същото време Иран, освен дронове, би могъл да изстреля ракети срещу Израел, пише Politico, позовавайки се на израелски и американски служители.

Тази информация беше потвърдена от канала Telegram на Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC).

Елитната група също така съобщи, че ирански хакери са започнали атака срещу израелските системи за противоракетна отбрана.

Според някои информации ирански дронове вече са се приближили до Сирия и Йордания. Израелското въздушно пространство ще бъде затворено от 00:30 до 07:00 часа заради иранската атака, съобщи радиостанцията „Кан“.

Белият дом потвърди, че Иран е започнал въздушна атака срещу Израел и обеща подкрепа на Тел Авив. Президентът на САЩ Джо Байдън редовно е информиран за събитията в Близкия изток, а администрацията му поддържа връзка с израелските си колеги, се казва в доклада. На 14 април той ще проведе консултации с членовете на Съвета за национална сигурност относно ситуацията в Близкия изток. На тях ще присъстват съветникът Майк Съливан, държавният секретар Антъни Блинкен и шефът на Пентагона Лойд Остин.

Системите за отбрана и нападение на израелските ВВС са приведени в бойна готовност, като десетки самолети са в небето, заяви говорителят на израелските сили Даниел Хагари на брифинг. Той добави, че Тел Авив е в тясна координация с Вашингтон.

 

 

Standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *